Srbija favorit, ali Dejvis kup je čudno takmičenje

BEOGRAD, 1. marta 2010. (Beta) - Stručni savetnik teniske reprezentacije Srbije Nikola Pilić rekao je da je Srbija favorit protiv SAD, ali da je tokom višedecenijskog iskustva naučio da je Dejvis kup "čudno takmičenje, u kojem je sve moguće".

"Imam iskustvo od skoro 50 godina u Dejvis kupu i za to vreme sam pet ili šest puta pobedio Amerikance. Očekujem veoma težak meč, u kojem je Srbija favorit na papiru. Imam osećaj da će biti teško, ali bih voleo da se varam", izjavio je Pilić u razgovoru sa novinarima prilikom obilaska nove hale za tenis na Adi Ciganliji.

Pilić se nije složio sa ocenom da reprezentacija SAD u Beograd dolazi u oslabljenom sastavu.

"Ma koji oslabljeni sastav? Pa, (Sem) Kveri je u Memfisu dobio Rodika u trećem setu sa 6:1. Možda su slabiji po imenima, ali su u dobroj formi", naveo je on.

Pilić je podsetio da rang igrača na ATP listi ne mora ništa da znači u okršajima reprezentacija.

"Sećam se kada sam 2005. vodio Hrvatsku u Los Anđelesu. Nisu nam davali ni promil šansi, jer su Amerikanci imali 'drim-tim' sa (Andreom) Agasijem, (Endijem) Rodikom i braćom Bobom i Majkom Brajanom", kazao je on.

Selektor SAD Patrik Mekinro za duel sa Srbijom u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa pozvao je braću Brajan, Sema Kverija i DŽon Ajznera.

"Moramo da budemo veoma oprezni, a prvi dan biće veoma važan. Tehnički i teniski smo jači od njih, ali sam u Dejvis kupu viđao čudne stvari. Jedna od naših prednosti je i to što ćemo igrati na šljaci. Dobra atmosfera u ekipi je važna, a igrači treba da imaju naboj pre nego što izađu na teren. Moraju da osete da brane boje svoje zemlje", rekao je Pilić.

Na pitanje novinare kako komentariše procene svetskih kladionica da je Srbija favorit za osvajanje titule u Dejvis kupu ove sezone, Pilić je odgovorio:

"Bukmejkeri... Koliko njih ste videli da su odigrali neki teniski turnir? Idemo korak po korak. Važno je da prvo pobedimo SAD, a posle ćemo videti", naveo je on.

Pilić je dodao i da trenutno ne razmišlja o mogućem duelu Srbije i Hrvatske u četvrtfinalu Dejvis kupa. Hrvatska, selekcija koju je Pilić 2005. godine odveo do titule, u prvom kolu igra protiv Ekvadora.

"To bi bio vrlo otvoren duel, trenutno ne razmišljam o tome. Sada sam potpuno skoncentrisan kako da u petak zabeležimo dve pobede", zaključio je Pilić.

Duel prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između Srbije i SAD igra se od 5. do 7. marta u Beogradskoj areni.

Pogledajte još