Janković prijavio zlostavljenje u zatvoru

BEOGRAD, 2. marta 2010. (Beta) - Zaštitnik građana Saša Janković obavestio je u utorak Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o izjavama dvojice pritvorenih anarhista da su tokom šestomesečnog boravka u pritvoru bili zlostavljani i ponižavani, saopštila je služba zaštitnika.

Tokom nenajavljene kontrole Okružnog zatvora u Beogradu, pritvorenici S. I. i R. T. izjavili su da su "pojedini stražari nad njima primenjivali nedopuštenu silu, zlostavljali ih i ponižavali", navodi se u saopštenju zaštitinika.

Zamenik zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode Miloš Janković sa saradnicima je 12. februara obišao spavaonice u kojima je bilo smešteno svih šest pritvorenih članova Anarho-sindikalne inicijative i razgovarao sa njima.

Zaključeno je da u pritvorskim jedinicama vlada nedopustiva prenaseljenost, nedostatak neposrednog dotoka prirodne svetlosti i vazduha, da su vlažni mokri čvorovi, neokrečene i nečiste spavaonice, nedovoljan kvalitet ishrane, neadekvatna zdravstvena zaštita i nedovoljni kadrovski kapaciteti.

Takođe, uočeno je da pojedini protvorenici spavaju na podu, kao i da lica lišena slobode ne provode potrebno vreme na svežem vazduhu. Te činjenice, međutim, "predstavljaju opštu karakteristiku zatvorskog sistema i uslova života pritvorenika u Srbiji, na koje je zaštitnik građana već ukazivao".

Pogledajte još