NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU: Izabrana najlepša slika Novog Sada za 2017.

Pobednička slika sa najvećim brojem glasova jeste delo Save Šumanovića: Doručak na travi, 1927, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

U izboru za najlepšu sliku našlo se ove godine 9 umetnički dela koje je predložio žiri u sastavu: Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Zvonko Maković, istoričar umetnosti iz Zagreba, Radovan Jokić, upravnik Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Mileta Poštić, upravnik Galeriјe likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Kriterijum da bi slika mogla da uđe u izbor za glasanje bio je da se ona nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv.

O slici će 28. septembra od 20 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, uz stručno vođenje, govoriti Zvonko Maković, istoričar umetnosti iz Zagreba i Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Nakon razgovora o pobedničkoj slici uslediće koktel, a sve to u susret trećoj regionalnoj književnoj konferenciji "Book Talk 2017", koja se dan kasnije, u petak 29. septembra, održava u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske.

Pre samog razgovora o slici, pozivamo vas da od 19 časova pogledate projekciju filma "Portreti: Petar Lubarda", scenario i režija Jovan Aćin.

Poznati dramski i filmski režiser Jovan Aćin (Beograd, 23. maj 1941 – Beograd, 5. avgust 1991), autor filmova Ruža od betona, Poznajete li Pavla Plešu, Bal na vodi, ostao je zapamćen po dokumentarnim emisijama o umetnicima. Među njima su i porteti likovnih umetnika, Nedeljka Gvozdenovića, Miće Popovića i Petra Lubarde. Film o Petru Lubardi je predstavljanje slikara u prvom licu: sâm umetnik priča o sebi i svojim delima, procesu stvaranja, umetnosti i razlozima njenog postojanja. Izabrani kadrovi Lubarde-pripovedača maestralno su komponovani u autentičan portret jedne od vodećih figura nacionalne moderne umetnosti. Nakon projekcije filma, uz razgovor sa kustosom, posetioci će biti u prilici da pogledaju postavku izložbe "Petar Lubarda 1907–1974–2017".

Ulaz je slobodan.

Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Pogledajte još