Sumorno stanje ljudskih prava na Kosovu

ŽENEVA/BEOGRAD, 2. marta 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u utorak u Ženevi da je Srbija ponosna na svoj učinak u zaštiti ljudskih prava ali da je u okviru ustavnih granica zemlje, na Kosovu, stanje ljudski prava "sumorno".

U obraćanju na zasedanju Saveta UN za ljudska prava, Jeremić je rekao da je Vlada Srbije skoro potpuno ostvarila svoj cilj da ispuni sve relevantne međunarodne standarde u ovoj oblasti.

"Srbija je mesto tolerancije gde skoro 30 etničkih zajednica živi u harmoniji, ne samo jedni pored drugih", rekao je Jeremić u govoru dostavljenom medijima i naglasio da je Srbija posvećena unapređenju kulturne i verske različitosti.

Jeremić je, međutim, istakao da na Kosovu, koje nije pod direktnom jurisdikcijom Srbije, "standardi poštovanja ljudskih prava padaju daleko ispod prihvatljivih minimuma". "U drastičnom kontrastu u odnosu na ostatak Srbije stanje ljudskih prava tamo (na Kosovu) je sumorno. U tom smislu Kosovo je bez sumnje najmračniji deo Evrope", rekao je Jeremić.

Pogledajte još