Osumnjičen za ratne zločine u BiH uhapšen u Španiji

MADRID, 2. marta 2010. (Beta-AFP) - Španska policija uhapsila je Veselina Vlahovića osumnjičenog za ratne zločine tokom rata u BiH 1992-95, saopštilo je u utorak špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlahović je uhapšen u mestu Altea, ali policija ne navodi kada. Vlasti Federacije BiH terete Vlahovića da je tokom 1992. i 1993. godine, kao pripadnik paravojnih formacija, na području Bosne i Hercegovine, "ubijao, mučio i nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu nesrpske nacionalnosti".

Vlahović je živeo u regionu Alikante, na istoku Španije. Uhapšen je u blizini svoje kuće nakon što je pružio veliki otpor, saopštava policija. Za Vlahovićem, koji je poznat kao "monstrum sa Grbavice", bile su raspisane tri međunarodne poternice, od kojih jedna za genocid. U trenutku hapšenja kod Vlahovića su pronađeni lažna bugarska dokumenta.

Veselin Vlahović zvani Batko pobegao je 2001. iz zatvora u Spužu kod Podgorice i od tada mu se gubi svaki trag. On je u spužanskom zatvoru izdržavao kaznu zbog više krivičnih dela. Sarajevo je tražilo izručenje Vlahovića, ali se tome isprečio tadašnji jugoslovenski zakon koji nije dozvoljavao ekstradiciju svojih državljana. Haški tribunal je ranije saopštio da nije zainteresovan za Vlahovića.

Pogledajte još