PRITISCI I PRETNJE: U još jednoj školi problem zbog direktora

Bivša direktorka te škole Suzana Ilić u razgovoru za B92.net navodi da je u toj novosadskoj školi za šest meseci tri puta sproveden konkurs za izbor direktora na kojem je konkurisala, ali da je on tri puta obaran zato što je Sekretarijat pronalazio nedostatke u dokumentaciji.

U međuvremenu je na mesto v.d. direktora postavljena profesorka srpskog jezika i književnosti Katarina Kovačević iz Rume, koja nije dosad radila u školi "Jovan Popović".

Konkursi su bespredmetni, mogu da rade šta god žele, suština je u nekom njihovom diskrecionom pravu koje ne postoji u zakonu po nijednom članu. Moj školski odbor je radio kako treba, pitali su ih u jednom trenutku da li treba da dobiju samo fotografiju, pa da glasaju samo na osnovu fotografije”, navodi Ilićeva.

Suzana Ilić ističe da je direktorka OŠ “Jovan Popović” bila od 2013. godine, a da je škola za to vreme dobila najvišu ocenu Tima za spoljašnje vrednovanje rada ustanove.

Kako kaže, mandat joj je isticao krajem avgusta, pa je Školski odbor OŠ “Jovan Popović“ 27. februara raspisao konkurs za izbor direktora, nakon čega je ona početkom maja jednoglasno reizabrana.

Prema njenim rečima, bila je jedini kandidat na konkursu i ispunjavala je sve zakonske uslove za izbor, a odluka o izboru je potom upućena pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu, koji treba da dâ saglasnost.

Međutim, pokrajinski sekretar nije to uradio uz obrazloženje da konkursna dokumentacija nije bila potpuna, što Ilićeva negira. Ipak, ona navodi da je po završetku konkursa pribavila i potvrdu koja je nedostajala. Potom je raspisan novi konkurs na koji se pored nje prijavio još jedan kandidat i Ilićeva navodi da je opet jednoglasno izabrana za direktora.

Prema njenim rečima, pokraijnski sekretar je potom odbio da dâ saglasnost za njen izbor pozivajući se na, kako Ilićeva navodi, spornu dokumentaciju protiv nje koja nije legitimna u ovom slučaju i koju je nabavio privatnim putem.

Bivša direktorka OŠ “Jovan Popović” navodi da je potom pokrajinski sekretar 11. jula doneo rešenje o postavljanju Katarine Kovačević na mesto v. d. direktora, iako mandat Ilićeve istakao tek 29. avgusta, dok je nastavnica koja je pokrajinskom sekretaru dostavila sporna dokumenta postavljena na mesto pomoćnika direktora.

U svojoj odluci o odbijanju saglasnosti on sam ne nalazi ni jedan propust u radu Školskog odbora u konkursnom postupku, niti osporava verodostojnost dokumentacije koja je pribavljena u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, već se poziva na dokumentacije koju zakon ne traži za izbor direktora i koju je privatno pribavio”, ističe Ilićeva.

Potom je 13. jula raspisan i treći konkurs, Ilićeva navodi da je ponovo bila jedini kandidat, kao i da je 25. avgusta ponovo jednoglasno izabrana za direktorku, što je Pokrajinski sekretar ponovo odbio.

Portal “021” navodi da je nova direktorka preuzela školu 30. avgusta “iako je Suzana Ilić dobila podršku cele škole”, kao i da je školski odbor zbog toga napustilo šest od devet članova.

Ustavom Republike Srbije je utvrđeno da je vladavina prava osnovna pretpostavka Ustava. Svesna sam, a to iz drugih izbora direktora koji se vrše na ovakav način vidim, da su moje šanse kao pojedinca male, ali kada nepravda postane zakon pobuna, makar i ona mala ljudska, postaje dužnost. Ovo je moja pobuna protiv institucionalne arogancije. Pokrajinski sekretar je na tom mestu voljom naroda, voljom da radi zakonito, a ne aribtrarno”, zaključuje Ilićeva.

Ilićeva navodi i da nikada nije bila član nijedne partije u Srbiji.

Podsećamo, već skoro mesec dana traju svakodnevni protesti u zemunskoj Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" zbog smene direktora Miroljuba Mosurovića.

Rešenje je 28. avgusta doneo ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je zbog protesta roditelja poništio prethodno rešenje, doneto u martu.

Šarčević je ranije najavljivao da će u četvrtak prošle nedelje saopštiti mere koje će Ministarstvo preduzeti protiv škole "Svetozar Miletić", ali do toga u četvrtak nije došlo.

Takođe, B92.net je izveštavao i o slučaju iz Mladenovca, gde je dosadašnja direktorka škole Jasminka Vuković odustala od kandidature na reizboru zbog pritisaka i pretnji iako je, kako navodi, dobila 80% glasova kolektiva.

Vukovićeva u otvorenom pismu ističe da je to učinila posle brojnih pritisaka iz Gradske opštine Mladenovac.

Izvor: B92.net

Pogledajte još