Postavljene pametne bove u Budvi, Baru i Kotoru

Na sajtu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u svakom trenutku proverite temperaturu mora i vazduha.

U cilju unapređenja turističke informisanosti o uslovima na crnogorskim kupalištima, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u saradnji sa firmom „Amplitudo“ d.o.o. iz Podgorice ove nedelje postavilo 3 „pametne bove“ u Budvi, Baru i Kotoru. „Pametne bove“ putem posebne aplikacije na web stranici Javnog preduzeća u realnom vremenu kupačima nude podatke o temperaturi mora i temperatura vazduha. Ovakve tri bove postavljene su u Budvi na kupalištu hotela Splendid, u Baru na kupalištu hotela Kalamper i ispod Instituta za bilogiju mora u Kotoru.

"Pametne bove" se sastoje od posebnih senzora koji u realnom vremenu prate zadate parametre mora (temperatura mora i vazduha ) i putem direktne veze preko SIM kartice vrše prenos podataka do cloud servera u Crnoj Gori, a podaci su uključeni na web sajt Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u okviru aplikacije za praćenje sanitarne ispravnosti morske vode.

Za sada su na web stranici Javnog preduzeća dosupni podaci o temperaturi vazduha i temperaturi mora na 2 dubine (1m ispod nivoa mora i 2m ispod nivoa mora), a u narednom periodu bova će biti nadograđena i sondama za merenje UV indexa..

Projekat „pametna bova“ osmišljen je i napravljen u Crnoj Gori kroz saradnju firme „Amplitudo“ doo iz Podgorice, BIO ICT instituta i Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice.

Pogledajte još