Povući izmene Zakona o podeli besplatnih akcija

BEOGRAD, 2. marta 2010. (Beta) - Savet za borbu protiv korupcije sopštio je u utorak da je od Vlade Srbije zatražio da povuče predloge izmena Zakona o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća i Zakona o Agenciji za privatizaciju.

Kako se navodi u pismu koje je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać uputila premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, Savet je ocenio da će predložene izmene pospešiti korupciju u privatizaciji. Ocenjeno je da bi se predložzenim osnivanjem Akcionarskog fonda dobila institucija koja ima veliku imovinu i brojna ovlašćenja, ali bez ikakve kontrole i odgovornosti.

Savet je istakao da će Akcionarski fond, čiji status nije jasan, dovesti do toga da se imovinom preduzeća koja nisu privatizovana i dalje manipuliše na netransparentan način. Predloženim izmenama, naveo je Savet, nejasno je i koliko iznosi imovina Fonda.

Kako se ističe, predloženo je da Akcionarski fond nema zaposlene, a sve poslove, u ime Fonda, obavlja Agencija za privatizaciju koja je u proteklih devet godina dovela do brojnih negativnih efekata u privatizaciji, a ništa nije učinjeno da se uklone mogućnosti za korupciju. "Time se nastavlja ista ona praksa zbog koje je Agencija i u prethodnom periodu bila generator korupcije u privatizaciji", ocenjuje se u pismu Saveta za borbu protiv korupcije upućenom premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.

Pogledajte još