SEDAM MITOVA U KOJE ŽENE ČVRSTO VERUJU: Kako sprečiti opuštanje grudi?

U želji da što duže sačuvaju mladalački izgled grudi, kao i njihovu čvrstoću i uzdig položaj žene se služe raznim metodama. Međutim, većina tih teorija "ne pije vodu" i zapravo može samo da ubrza proces opuštanja grudi. Pročitajte u nastavku koje su najčešći trikovi kojima se žene služe, i zašto nikako ne bi trebalo da ih praktikujete.

Dr Foued Hamza, međunarodno poznat estetski hirurg razotkrio je neke od najvećih mitova i grešaka koje žene rade kako bi sačuvale čvrstoću grudi i njihov mladalčki izgled:

Mit 1: Vežbanje (naročito sklekovi) zateže grudi

Da, činjenica je da vežbanje pomaže vašem telu da bude formi i zateže mišiće, a sklelovi i slične vežbe svakako pozitivno utiču i na izgled vašeg grudog koša. Međutim, čak ni sklekovi ne mogu da se izbore sa silom gravitacije i opuštanjem kože koje nastaje s vremenom i uzrokuje opušanje grudi.

- To je zato što su grudi sastavljene od masnog tkiva, a na njihovu čvrstoću utiče kvalitet kože i veličinu mlečnih žlezda. Vremenom, ako godine prolaze, sve žene će se kad-tad suočiti sa činjenicom da će koža postati manje elastična, te da će se smanjiti mlečne žlezde, što će direktno prouzrokovati i opuštanje grudi - kaže Hamza.

Mit 2: Nošenje brushaltera tokom spavanja čuva čvrstoću grudi

Čak i čuvena holivudska glumica Hale Beri priznala je u jednom intervjuu da nosi brushalter tokom spavanja kako bi sprečila opuštanje grudi. Međutim, dr Hamza naglašava kako je ovo potpuno pogrešno, te da nošenje grudnjaka čak i tokom spavanja može pomoći da se postigne željeni oblik i izgled grudi, ali da on nestaje čim se brushalter skine, i grudi se vraćaju u svoj prvobitni prirodni položaj.

- Nošenje brushaltera u krevetu može čak da oslabi mišiće dojke, te da, nasuprot željenom efektu, ubrza proces njihovog opuštanja - kaže Hamza.

Mit 3: Prskanje hladnom vodom zateže grudi

Postoji velika zabluda da prskanje hladnom vodom po grudima na njih deluje pozitivno, te da ih uspešno zateže i podiže. Međutim, istina je da hladna voda utiče na smanjenje tkiva, što će kao efekat imati podizanje grudi, ali taj efekat prestaje čim se koža ponovo ugreje.

- Na ovaj način moguće je povećati elastičnost kože, ali ne i trajno uticati na kožu i izgled ovog dela tela - kaže Hamza.

Mit 4: Nošenje većeg brushaltera uzrokuje opuštanje grudi

Pojedine devojke radije se opredeljuju za manje brushlatere nego što je potrebno, iz straha da nošenje onog koji je "taman" ili čak malo komotnije stoji, može izazvati opuštanje grudi. Ovo nikako nije tačno i ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da malo komotniji i veći brushlater može uzrokovati opuštanje grudi. -

- Savetujem svim ženama da brushalter biraju u skladu sa njihovim prirodnim oblikom grudi, kako bi se pre svega osećale udobno, jer svakako ne postoje dokazi da veličina brushaltera utiče na čvrstoću grudi - poručuje Hamza.

Mit 5: Trčanje može pomoći da se spreči opuštanje grudi

Fizička aktivnost se svakako preporučuje i ona pozitivno deluje na vaše zdravlje.

- Međutim, tokom vežbanja morate da vodite računa da nosite udobne i ojačane brushlatere koji će vašim grudima obezbediti podršku i otpornost i suprodstavili se sili gravitacije i sprečili upuštanje grudi - savetuje Hamza.

Mit 6: Vežbanje može izazvati smanjivanje grudi

Ni za ovo, široko rasprostranjeno verovanje, ne postoje naučni dokazi. Vežbanje vam može pomoći da smršate i zategnete mišiće, ali kao posledica toga teško da može da utiče na topljenje masnih naslaga u predelu grudi, te da ih vidno smanji. Naravno, s gubitkom kilograma smanjiće se i obim vašeg grudnog koša, ali za to nikako nisu "krive" vežbe, već je to sasvim prirodna reakcija. Takođe, u poređenju sa količinom izgubljenog masnog tkiva na ostalim delovima tela, ova promena je takoreći zanemariva i minimalna.

Mit 7: Ne postoji ništa što može da spreči opuštanje grudi

Dr Hamza tvrdi da ni ovo nije tačna teorija:

- Ako ste zdravi, dobro se hranite, izbegavate prekomerno izlaganje UV zracima i pušenje, to sve igra važnu ulogu u održavanju kvaliteta vaše kože.

Kako doktor kaže, rigorozne dijete mogu imati negativan uticaj na vaš grudni koš, jer će uzrokovati nagli gubitak kilograma, zbog čega će se i grudi opustiti, a uz to će one i biti prekrivene strijama koje je veoma teško ukloniti.

- Primena raznih krema i losiona može pozitivno uticati na elastičnost vaše kože i ten, te sprečiti starenje kože, pa samim tim i opuštanje grudi - kaže on.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.