Nedelja kvaliteta

U Beogradu se u periodu od 3. do 5. marta održava tradicionalna, 19. po redu, Nedelja kvaliteta 2010.

Cela manifestacija će biti realizovana u organizaciji Fonda za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE (članice Evropske organizacije za menadžment kvalitetom – EFQM), specijalizovanog časopisa „Kvalitet“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, uz podršku nadležnih državnih, naučnih i stručnih institucija, privrednih asocijacija i kompanije Carlsberg Srbija, kao generalnog sponzora. 

Ulogu sponzora Nedelje kvaliteta 2010, kompanija je preuzela kao osvedočeni lider iz oblasti kvaliteta, dobitnik Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta 2008” i Apsolutni pobednik u kategoriji velikih organizacija.

Svoj doprinos ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava u beogradskom Sava centru, pored eksperata za kvalitet i poslovnu izvrsnost i predstavnika rukovodstava privrednih i vanprivrednih organizacija iz Srbije, daće i predstavnici: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Eminentni autori iz zemlje i okruženja izložiće najnovije trendove i tendencije u praćenju i razvoju upravljačkih standarda u svetu, menadžment alata i tehnika za njihovu primenu u praksi. 

Značajan doprinos Nedelje kvaliteta 2010 sastoji se i u razmeni iskustava primera uspešne prakse pojedinih kompanija iz naše zemlje koje mogu biti primenjive za sve učesnike manifestacije.

Posebna pažnja biće posvećena reviziji nacionalnog (FQCE) modela izvrsnosti – koji uspešno prati trendove i razvoj evropskog (EFQM) modela izvrsnosti, što će biti od značaja kako za učesnike konkursa za nagradu „Oskar kvaliteta“, tako i za sve one koji ovaj model koriste kao alat za unapređenja performansi svojih organizacija. Takođe će biti reči i o novinama u takmičenju za Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ za 2010. godinu.

Tema okruglog stola ovog puta je: „Raspoloživost ili bezbednost hrane - šta je veći problem?” Sa ovom problematikom prisutne će upoznati uvodničar i moderator – prof. dr Radomir Radovanović, šef Katedre za animalne proizvode Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedna od uvodnih tema posvećena je značaju i načinu primene novog standarda ISO 9004:2009, a tokom savetovanja, učesnici će biti informisani i o: primeni standarda o bezbednosti upravljanja informacijama ISO 27001:2005; BS 25999 standardu za upravljanje kompanijama u kriznim situacijama; BCM konceptu za poboljšavanje performansi sistema; metodologiji integrisanih sistema menadžmenta; upravljanju rizikom; sistemu zaštite životne sredine; bezbednosti hrane; uspešnoj implementaciji eurokodova, novim zahtevima za sertifikaciona tela prema ISO/IEC 17021-2 i drugim aktuelnim temama.

Da podsetimo, kompanija Carlsberg Srbija se od dolaska na tržište Srbije zalaže za promovisanje kvaliteta u svima aspektima poslovanja te je zahvaljujući njenom doprinosu naša zemlja nekoliko puta bila mesto okupljanja velikog broja svetski priznatih eksperata iz oblasti kvaliteta. 

Tako je na primer, 2008. godine u Novom Sadu održan Međunarodni radni sastanak ISO/TC 176 na temu unapređenja standarda kvaliteta poslovanja na tržištima Evrope i sveta koji je okupio više od 200 stručnjaka iz svih krajeva sveta.

Tradicionalno održavanje Nedelje kvaliteta je siguran pokazatelj konstantnih napora uključivanja Srbije u savremene tokove ekonomskog razvoja. Više podataka o manifestaciji Nedelja kvaliteta 2010 možete pronaći na adresi www.fqce.org.rs

Izvor: Economy
3. mart

Pogledajte još