Povratak svih koji su tražili azil

PREŠEVO, 3. marta 2010. (Beta) - Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi izjavio je u sredu da je iz belgijske ambasade u Beogradu dobio uveravanja da nijedan zahtev građana Srbije za dobijanje azila od početka godine neće biti pozitivno rešen.

Halimi je agenciji Beta izjavio da mu je ambasadorka Belgije u Srbiji Denis De Hauer u utorak posle podne prenela stav belgijske vlade da će svi građani Srbije koji su od početka godine zatražili azil u Belgiji po programu readmisije biti vraćeni kućama nakon tri meseca. Ambasadorka je navela da ne postoje uslovi za dobijanje političkog azila, a da odobravanje ekonomskog azila nije ni predviđeno.

"Ambasadorka je najavila da će sledeće nedelje posetiti Preševo i Bujanovac, zajedno sa još nekim članom belgijske vlade, da bi u razgovoru sa predstavnicima lokalnih struktura ali i javnosti predočila da Belgija nje u situaciji da prima azilante, da bi ljudi prestali da podležu manipulacijama", kazao je Halimi.

Prema Halimijevim rečima, za sada niko nema precizne podatke o tome koliko je Albanaca iz preševske i bujanovačke opštine otišlo put zemalja EU, ali prema grubim procenama reč je o 5.000 do 10.000 ljudi. Iz belgijske ambasade je saopšteno da je samo tokom februara više od 300 građana Srbije, uglavnom Albanaca iz Preševa i Bujanovca, zatražilo azil, a da je broj zahteha znatno veći u martu.

Pogledajte još