Srbija glavna tranzitna zemlja za šverc droge

VAŠINGTON/BEOGRAD, 3. marta 2010. (Beta) - Srbija je glavna tranzitna zemlja za šverc droge balkanskim koridorom od Turske ka centralnoj i zapadnoj Evropi, a manje količine droge ostaju i na njenom tržištu za domaću upotrebu, ocenio je američki Stejt department u novom godišnjem izveštaju o strategiji kontrole narkotika u svetu.

Prema tom izveštaju Kosovo je prvenstveno tranzitno područje za šverc droge iz Avganistana u Evropu, ali podaci Kosovske policije nagoveštavaju da je u porastu i domaće narko tržište.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, bez Kosova, konstatuje se da je tokom 2009. Srbija preduzela mere za jačanje kapaciteta za borbu protiv trgovine drogom usvajanjem i sprovođenjem zakona koji su pooštrili regulativu koja se odnosi na šverc narkotika, korupciju i organizovani kriminal.

Uz ocenu da Srbija usklađuje zakone na odgovarajući način, u izveštaju se ocenjuje da bi bolja komunikacija i strateška koordinacija između sudskih organa i izvršne vlasti mogla u znatnoj meri da unapredi sveobuhvatno sprovođenje zakona.

U izveštaju se konstatuje da je količina droge zaplenjene u Srbiji tokom 2009. u blagom porastu u odnosu na prethodnu godinu. Navodi se da su granice Srbije i dalje porozne, ali da je Srbija ipak pojačala graničnu saradnju sa mnogim susedima, iako je saradnja sa Kosovom "i dalje veoma ograničena".

Pogledajte još