Tata, javi se na oglas...

MAJAMI, 03. mart 2010. (FoNet) - Zakon Floride, koji je obavezivao žene da "seksualnu istoriju" objave preko novina pre nego što svoje dete daju na usvajanje, po svoj prilici će biti ukinut.

Zakon je čak propisivao i način kako da to učine - da daju oglas u novine u svakom gradu u kojem su eventualno mogle ostati u drugom stanju, da objave listu s imenima "potencijalnih očeva", njihov opis, ime deteta, imena i lični opis muškaraca s kojima je imala seksualni odnos i tačan datum kad su vodili ljubav.

Javnost Floride mesecima je očekivala ishod usmene rasprave pred apelacionim sudom o ustavnosti samog zakona, jer je kancelarija javnog tužioca obavestila sud da neće braniti odredbe zakona.

Odluka je doneta pre nego što je novi tužilac stupio na dužnost, saopštio je njegov predstavnik za štampu, dok je jedan od pomoćnika, koji je obavestio sud o "nezainteresovanosti" za odbranu zakona, "iznenada" otišao na odmor.

"Dobili smo dovoljno jasnih signala da ured javnog tužioca ni sam nije uveren da bilo koju odredbu zakona treba braniti", izjavila je advokatkinja Šarlota Dančiju koja predvodi kampanju za ukidanje zakona.

Dančiju je, inače, stručnjak za porodično pravo, obavila je formalnosti za najmanje 2.000 usvajanja dece i smatra da zakon "drastično krši privatnost zagarantovanu ustavima države Floride i SAD".

"Nema sumnje da vaše pravo na privatnost u spavaćoj sobi i pravo da vaša istorija seksualnog života ostane lična spadaju u kategoriju apsolutnih ličnih prava koja niko nema prava da krši niti ometa", smatra advokat Dančiju.

Zakonodavci na Floridi su u vreme donošenja zakona tvrdili da on treba da zaštiti očinska prava muškaraca i garantuje bračnom paru koji usvaja dete da neće imati problema - čak i u slučaju da se "biološki otac" kasnije predomisli kad sazna da je otac usvojenog deteta.

Međutim, Apelacioni sud je već presudio da se zakon ne može primenjivati u slučajevima kad je žena zatrudnela posle silovanja.

Ukidanje zakona možda će ubrzati i nekoliko slučajeva koji su zapeli u sudovima na Floridi zbog složenosti, smatra Dančiju.

Tu je slučaj 13-godišnje devojčice koja je zatrudnela posle seksualnih odnosa sa nekolicinom drugova iz razreda, zatim dve devojke zavisne od droge koje su spavale sa dilerima, ali i drugim narkomanima, i ostale u drugom stanju a da nisu mogle da odrede ko je otac njihovih zdravih beba.

Pominje se i 16-godišnja usvojenica koja nije mogla da nasluti ko je od sedmorice muškaraca s kojima je spavala otac njenog deteta.

Malobrojni zagovornici zadržavanja zakona tvrde da on garantuje pravo ženama da neželjeno dete daju na usvajanje umesto da prekidaju neželjenu trudnoću dok advokat Dančiju kaže da poznaje tridesetak žena koje su radije izvršile abortus nego da oglas o svom seksualnom životu daju u novine.

"Jedna mlada žena mi je rekla da bi se pre ubila nego da svoj intimni život pretvori u novinski oglas", izjavila je Dančiju.

Prema najavama vlasti Floride, biće ustanovljena neka vrsta "poverljivog roditeljskog registra" koji će omogućiti muškarcima, koji su možda postali očevi u vanbračnim vezama, da sačuvaju roditeljska prava.

Ukoliko žena, koju su označili kao seksualnog partnera, najavi da će svoje dete dati na usvajanje, oni će biti obavešteni i dobiti vremenski rok da eventualno ospore postupak usvajanja.

Pogledajte još