PRIJA I MENTALNOM ZDRAVLJU: Fizička aktivnost je najbolji analgetik

Naravno, uslov je da bolovi nisu uzrok nekog ozbiljnijeg oboljenja skeletnog sistema koje zahteva medicinski program vežbi.

Fizička aktivnost osim što povoljno deluje na zglobove i doslovno razmrdava telo prija i mentalnom zdravlju. Praktično govoreći tmurno vreme ima mnogo manji negativan uticaj na raspoloženje ako ste u dobroj telesnoj formi.

Sve predložene vežbe radite u skladu sa trenutnim mogućnostima, što znači da svaki pokret treba da prija, Dišete ravnomerno i ne pravite nagle okrete ili savijanja.

ZAGREVANJE

Da biste ubrzali cirkulaciju i pripremili telo za vežbanje najpre istrčite jednu kraću razdaljinu u tempu koji vam odgovara. Pre trčanja kružnim pokretima zagrejte vrat, ramena, kukove, kolena i skočne zglobove.

RAMENA

Podižite ruke od tela dok ne budu u visini ramena da biste povećali kapacitet pluća i "podmazali" mišiće ramenog pojasa. Duboki udah prati podizanje, a ravnomerni izdisaj supštanje ruku.

STRUK I BOČNI TRBUŠNJACI

Zauzmite raskoračni stav i lagano se okrećite u struku, tako da noge miruju, a pomerate samo gornji deo tela. Kontrolisanim pokretom, što znači snagom mišića, okrećite se ulevo i udesno. Vežba je odlična jer poboljšava pokretljivost kičmenog stuba i aktivira bočne trbušne mišiće.

ISTEZANJE LEĐA I ZADNJE STRANE BUTINA

Zauzmite širi raskoračni stav i spustite gornji deo tela ka sredini. Zatim se okrećite najpre ka jednoj, a potom ka drugoj nozi. Svaki pokret kontrolišite snagom mišića stomaka i leđa (ne povijajte leđa već zategnite mišiće leđa i stomaka i na taj način upravljajte kretanjem). Vežba je namenjena istezanju leđa i zadnje strane butine i odgovara onima koji dugo sede.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još