Milioni dolara humanitarne pomoći završili kod pobunjenika

LONDON, ADIS ABEBA, 3. marta 2010. (Beta) - Milioni dolara humanitarne pomoći koja je u periodu 1984-85. godine prikupljena za izgladnelo stanovništvo Etiopije upotrebljeni su za kupovinu oružja različitih pobunjeničkih grupa u toj zemlji.

Bivše pobunjeničke vođe potvrdile su za Bi-Bi-Si da su novac koji je dobijan od brojnih humanitarnih kampanja završio u njihovim rukama i da je poslužio za kupovinu oružja kako bi se svrgla vlast. Jedan od tih pobunjenika procenio je da se radi o sumi od oko 95 miliona dolara.

U ranijem izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije za 1985. godinu takođe se navodi da je jedan deo prikupljenog novca zloupotrebljen.

Bi-Bi-Si je došao do podataka da se radi i o novcu koji je u to vreme za stanovništvo Etiopije prikuplja britanski mužicar Bob Geldof u okviru projekta Bend ejd (Band Aid) i Lajv ejd (Live Aid). Samo u okviru serije koncerata Lajv ejd prikupljeno je više od 60 miliona dolara.

U vreme prikupljanja pomoći, etiopske vlasti su se borile sa pobunjeničkim trupama u zemlji, posebno u oblastima Eritreje i Tigraja. "Prošlo je 25 godina od kako se to dogodilo i ovo je prvi put da je neko potvrdio tako nešto", izjavio je humanitarni radnik iz organizacije Hrišćanska pomoć Maks Peberdi preko koje je 1984. godine obezbeđeno 500.000 dolara za Etiopiju.

Pogledajte još