Povezivanje pitanja Kosova i ulaska u EU greška

BUDIMPEŠTA/BEOGRAD, 3. marta 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u sredu u Budimpešti da bi povezivanje rešenja budućeg statusa Kosova sa integracijom Srbije u EU bilo tragična greška, koja bi imala izuzetno komplikovane posledice.

Jeremić je posle razgovora sa šefom mađarske diplomatije Peterom Balažom rekao da "oni koji zagovaraju povezivanje Kosmeta i EU polaze od pogrešne pretpostavke da bi Srbija, ukoliko bi bila postavljena pred izbor Evropa ili Kosovo, izabrala Evropu", objavljeno je na sajtu Vlade.

On je dodao da bi bilo pogrešno stavljati Srbiju pred izbor gde nema izbora i naveo da je Srbija spremna da razmotri sve predloge vezane za status Kosova, "osim jednostranog proglašenja nezavisnosti".

Balaž je ocenio da Srbiju ne bi trebalo stavljati pred nemoguć izbor i konstantovao da Srbija brzo napreduje na putu evropskih integracija. Jeremić je, s tim u vezi, ponovio da je članstvo u EU centralni strateški prioritet Vlade Srbije, pri čemu je neophodno sačuvati dinamiku integracije Srbije i zapadnog Balkana u EU.

Jeremić je u Budimpešti razgovarao i sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom.

Pogledajte još