Nepravilnosti u postupku javnih nabavki

BEOGRAD, 3. marta 2010. (Beta) - Uprava za javne nabavke (UJN) objavila je u sredu da je dostavila Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) 56 izveštaja o uočenim nepravilnostima u postupcima javnih nabavki u prošloj godini ukupne vrednosti milijardu dinara.

Direktor UJN Predrag Jovanović izjavio je na konferenciji za novinare da se te napravilnosti odnose na sprovođenje javnih nabavki po osnovu hitnosti i da uglavnom nije bilo opravdanja za raspisivanje hitnog poziva, jer je bilo dovoljno vremena za regularan postupak.

Kako je rekao, u 75 odsto slučajeva nije postojao zakonski osnov za sprovođenje javne nabavke po hitnom postupku, u 15 odsto nije bila obezbeđena adekvatna konkurencija, u pet odsto određen je neprimeren rok za podnošsenje ponuda, a u pet odsto odugovlačen je postupak.

DRI, Poverenik za informacije od javnog značaja i UJN potpisali su u sredu protokol o saradnji na jačanju mehanizama kontrole i odgovornosti u oblasti javnih finansija i borbi protiv korupcije. Jovanović je rekao da je godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji oko četiri milijare evra i da Srbija zbog korupcije i nepravilnosti u javnim nabavkama gubi oko 800 miliona evra.

Pogledajte još