Bejrut u centru Beograda

Kada krenete Siminom ulicom ka Višnjićevoj, naići ćete na restoran koji će vam dočarati jedan potpuno drugačiji svet. To je “Beirut café” koji nudi orjentalni ambijent sa tradicionalnim ukusima i aromama Bliskog istoka.

Podeljen je na dva dela: restoranski i kafe deo. Restoran je prostran, jednostavnog enterijera, sa autetntičnim detaljima koji mu daju egzotični šarm. Kafe deo je potpuno odvojen a atmosfera je malo ležernija. Ukoliko želite, ovde takođe možete uživati u nekom od neobičnih jela.

U “Beirut caféu” specijalitete za svoje goste priprema vlasnik restorana Elijas.
Ovde, kao i u Libanu, obrok počinje predjelom koje Arapi nazivaju mezze. Iznosi se na sto u malim činijama i simbol je gostoljubivosti. To su raznovrsne salate, namazi i grickalice, koje se služe uz arapski hleb khibbiz. 

Da biste na najbolji način osetili ukuse ove daleke zemlje, ovaj deo obroka nemojte propustiti. Neka od hladnih predjela koje vam preporučujemo su: tradicionalni namaz humus koji se priprema od leblebija, tahina i limunovog soka, zatim labneh ( pavlaku sa orijentalnim začinima) i tarator dejej, odnosno piletinu sa pavlakom i kiselim krastavcima u tahina sosu . 

Od toplih mezetluka probajte falafel jer je vrlo ukusan, piroge sa mesom i spanaćem i kuglice od mesa. Ove male raznovrsne porcije koštaju od 180 do 300 dinara.

Glavna jela su zasnovana na pilećem, jagnjećem i junećem mesu. Uz neobičnu kombinaciju začina dobijaju potpuno specifičan ukus. Iz menija bi izdvojili Shawarma dejej - prženu mariniranu piletinu i Shish kaftu - ćevape sa lukom, peršunom i sumakom. Nezaobilazni sastojci svih ovih jela su beli luk, peršun, maslinovo ulje, sirovo povrće i povrće u turšiji.
Da u potpunosti uživate u tradiciji ove daleke zemlje popijte arak, piće koje Libanci piju uz obrok.

Na kraju se zasladite nekom od ukusnih poslastica poput mahalabija (libanski puding), fauaki (ražnjići sa voćem i dve vrste čokolade), tradicionalnom baklavom ili kolačem od šargarepe .

Petkom i subotom možete uživati u trbušnom plesu uz nargile.

Tekst:Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još