Franc List Fest – Ivana Damjanov: U Listovim delima se ispod plašta spektakularne virtuoznosti kriju neke od najdubljih poruka o ljudskoj egzistenciji i ljubavi

Među mladim pijanistima koji će nam se predstaviti na festivalu biće i Ivana Damjanov, student druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu:

1. Kako vidite Listova dela i zašto volite da ga svirate?

– Liszt u svom stvaralaštvu podiže umeće sviranja klavira na jedan novi nivo. U njegovim delima se ispod plašta spektakularne virtuoznosti kriju neke od najdubljih poruka o ljudskoj egzistenciji i ljubavi. On je kompozitor koji je u stanju da tonovima opiše utiske i emocije nakon čitanja Dantea – Dante simfonija, tumačenja Fausta – Faust simfonija i Sonata h mol, dramatične posledice zabranjene ljubavi – Mazepa. Uživam svirajući njegova dela jer su bogata sadržajem, a i odgovaraju mom katakteru i načinu sviranja.

2. Zbog čega ste izabrali da jedno od dela kojim ćete se predstaviti bude “Mephisto Waltz no. 1”? Po čemu se ono razlikuje od drugih Listovih dela?

– Izabrala sam Mefisto valcer zbog snažnog utiska koji je ostavio na mene kada sam ga čula prvi put, ne samo zbog njegove atraktivnosti i kompleksnosti, već i zato što Liszt u ovom delu uspeva da objedini ironičnost, eleganciju i virtuoznost sa iskrenim emocijama. Lisztov Mefisto valcer je tipična programska kompozicija i nosi jednu od najvećih tema – Fausta. Liszt-u je inspiracija bio odlomak iz Fausta Nicolasa Lenau-a, odnosno Mefisto kao simbol djavola. U delu koristi tranformaciju dve teme koje se pojavljaju kroz raznolike vidove emotivnog izraza i time ostavlja snažnu poruku da se u svakoj osobi kriju i Mefisto i Faust i Greta.
Ovo delo je specifično zbog svoje autentičnosti i originalnih tema, a takođe je zanimljivo i to što je Liszt napisao Mefisto valcer prvo za orkestar, a zatim i klavirsku transkripciju koja od pijaniste zahteva veliku energiju i zvuk, kao i širok spektar boja koji ima simfonijski orkestar.

Ivana je maturirala u Srednjoj muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, a trenutno je student Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi docenta Milana Miladinovića, odsek klavir.

Počela je da svira klavir u četvrtoj godini, а u šestoj godini je upisala drugi razred OMO „Josif Marinković“ u klasi prof. Dijane Bugarski Miškeljin. Već tada je počela da učestvuje na republičkim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima i osvaja najviše nagrade od kojih se izdvaja prva nagradu na međunarodnom takmičenju u Zagrebu 2006. godine. Sledeća bitnija takmičenja na kojima je osvajala prve nagrade su bila III memorijal „Dr Vojislav Vučković“, IX pijanistički konkurs EPTA, međunarodno takmičenje MŠ „Davorin Jenko“ u Beogradu, Internacionalni pijanistički konkurs „Citta di Gorizia“ u Italiji, Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“, u Beogradu, Memorijal „Isidor Bajić“u Novom Sadu, Međunarodno takmičenje „Nikolaj Rubinštajn“ u Parizu, Međunarodno takmičenje „Citta di San Dona di Piave“ u Italiji. Osvojala je nagrade za mlade talente grada Zrenjanina i Novog Sada. Takođe je učestovala na republičkim i međunarodnim takmičenjima u oblasti kamerne muzike, solfeđa i teorije muzike.

U kolekciji priznanja ima preko 40 prvih nagrada. Na nedavno održanom Sirmium music fest International piano competition 2017. osvojila je 100 poena i proglašena Laureatom takmičenja za sve studentske kategorije. Proglašena je za najboljeg učesnika elitnog muzičkog kursa za izuzetne talente iz celog sveta Junior Academy Eppan 2017. u Italiji i dobila prvu nagradu publike. Takođe, osvojila je III nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju na Malti 2017.god. Na takmičenju San donda di Piave u Italiji u maju 2017 osvojila je prvu nagradu, specijalnu nagradu žirija “Con distinzione” i nagradu publike na završnom Gala koncertu pobednika svih kategorija. Nakon toga učestvovala je na Festivalu “Virtuoso e belcanto“ u Luki, Italija i na Festivalu ruske muzike Boljšoj gde je u kategoriji sa kamernim sastavima i studentima osnovnih i master studija osvojila 3.nagradu, odnosno bronzanu matrijošku.

Pohađala je masterklasove sa značajnim profesorima i pijanistima kao što su: Kemal Gekić, Natalia Trul, Aleksandar Serdar, Jevgenij Starodubčev, Svetlana Bogino, Andrea Bonata, Žak Ruvije…

Učestovala je na humanitarnim koncertima i držala je koncerte kako solističkog tipa, tako i sa orkestrom i kamernim sastavima u najznačajnijim kulturnim centrima i salama širom Srbije, u Rumuniji, Nemačkoj, Italiji, Malti, Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj…

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu Ečka, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/

Ulaz je besplatan.

Pogledajte još