UNICEF čestitke i pokloni 2007.

Neki šareni leptirić, plišani meda, drvena olovka ili simpatična čestitka s nasmejanim suncem, sve je to UNICEF. Jedna od najstarijih međunarodnih organizacija koja od 1946. godine brine o zaštiti dečjih prava, predstavila je u galeriji Strategie Art svoju kolekciju za 2007. godinu
 
Sve je počelo u posleratnoj Evropi, kada je devojčica po imenu Jitka Samkova 1946. godine dobila od UNICEF-a na poklon hranu. Jitka je dugo razmišljala kako da se oduži svojim dobrotvorima, dok nije odlučila da im pošalje jedan crtež. Taj dečji crtež je 1947. godine postao prva UNICEF-ova razglednica. Jitkinim stopama  pošli su i Pikaso, Miro, Šagal, Renoar, Zuzana Halupova ... Sve ostalo je istorija. 

U Srbiji i bivšoj SFRJ uvek je bilo dosta onih koli se nisu libili da po neki dinar izdvoje za UNICEF-ove čestitke. Prema rečima An Li Svenson, direktorke UNICEF-a za Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, bivša socijalistička Jugoslavija je, svojevremeno, bila šesta zemlja na svetu po broju prodatih UNICEF-ovih čestitki, u odnosu na broj stanovnika. 

Građani Srbije su na svoj način i koliko mogu, uvek bili spremni da pomognu. Mediji i pojedinci koji su podržavali akcije UNICEF-a , nagrađeni su zahvalnicama koje im je uručila An Li Svenson. U ime Telekoma "Srbija", zahvalnicu je primio Slobodan Đorđević, menadžer Direkcije za usluge. 

An Li Svenson je rekla da je privilegija raditi za decu i da UNICEF želi da u svoje akcije uključi što više ljudi. Ona je podvukla da je UNICEF u 2006. godini od prodaje čestitki i poklona prikupio sredstva od 57 miliona dolara, od kojih je kupljena hrana, lekovi, odeća, olovke, sveske i knjige za decu sveta. U odnosu na ostale zemlje, Srbija ima tu privilegiju da je jedina zemalja u svetu u kojoj prikupljena sredstava od prodaje UNICEF-ovih poklona ostaju u samoj zemlji.

I dok se iščekuje neki srpski umetnik čiji će se rad naći na nekom od UNICEF-ovih proizvoda, pojedinci pokušavaju da na razne načine doprinesu budućnosti sveta. Jedno plavo nebo, leptir sa trepavicama, šareni cvet s očima, bolničar u vidu plišanog mede... pokušavaju da izleče čovečanstvo. Muzikom i stihovima to pokušava i hip-hop muzičar Marčelo, kojem je ove godine uručena zahvalnica za doprinos UNICEF-u. On je dobrovoljno prodavao UNICEF-ove čestitke na tezgi u Knez Mihailovoj ulici. 

"Naši ljudi su generalno mnogo sumnjičavi, bilo je pitanja - šta, kako, pa neću da dam pare nekim tamo 'lopovima'",  ispričao nam je Marčelo. On dodaje i da je uvek bolje učestvovati u ovakvim akcijama, nego biti dekor "smrdljivim političarima" koji su dušebrižni za narod i posebno decu.

UNICEF je vodeća svetska organizacija koja se bavi zaštitpm dečjih prava, a cilj je da se dečja prava uspostave kao krajnji etički princip i stndard ponašanja prema deci. UNICEF se u potpunosti finansira od dobrovoljnih priloga pojedinaca, privrednog sektora, fondacija i vlada, kao i prodajom proizvoda i čestiki. 

Danijela Tadić

Pogledajte još