Rasadnik

U likovnoj galeriji KC Beograda Trava će prekriti sve, umetnica Biljana Đurđević kao Crvena traka unela je Rasadnik i ono što je bilo Vresište, u sredu, 3. marta pretvorila u Vrt... i tako sve do 4. aprila 2010. godine.

Pet Slika (mora veliko S) velikog formata i Izložba (opet mora veliko I), sve naslovljeno „Rasadnik“, a u galeriji redizajniranoj za ovaj događaj prava Publika (opet mora...) koja zna da ceni prave vrednosti, naravno, došli smo iz poštovanja prema umetnici i delu, ali obavezno treba doći ponovo i u miru pogledati - odgledati, doživeti - odživeti, novo - staro i pre svega vrhunsko Slikarstvo (mora...).

Poetski nadrealizam, sa insceniranom i dramatizovanom pričom - likovima, kostimima i scenom, sa radnjom koja upravo samo što je prošla ili zapravo tek će možda sad da sledi, uvek sa više pitanja nego odgovora, i sa odgovorima na jedno jedino pitanje, ali koje?

Uz ozbiljna promišljanja životno važnih, filozofsko-etičkih pitanja, ali kroz formu smeštenu u sferu igre – igranja, jednako važan je i postupak stvaranja umetničkog dela - sabrana najbolja znanja i iskustva slikanja i slike kao medija koje smo skloni da zamišljamo kao nešto čak prevaziđeno.

Kada Biljana slika jasno je opet i ponovo da proverene vrednosti u umetnosti mogu biti posmatrane iz više uglova, moderna i savremena umetnost je verovatno bezgranična, ali vidi se odmah i da je ovo slikarstvo samo malo iznad, a to malo, čini mi se, danas vredi baš mnogo.

O Biljaninim slikama Aleksandra Estela Bjelica Mladenović u likovnom osvrtu na samom početku u katalogu kaže: Slikarski svet Biljane Đurđević odvija se na pozornici uznemirujuće atmosfere, sa ljudskim figurama skamenjenih izraza lica, širom otvorenih očiju, bez daha, u mirnom i zagonetnom stavu. 

Talenti su mnogi i različiti, ali, ili si talentovan ili nisi, čak i znanja mogu biti različita, ili, neko zna više, neko manje,... i tako dalje... ali kad osetiš prave vrednosti i kad možeš stati iza njih i reći: Da, to je to!!! Ostaje ti samo da kažeš: Biljana Bravo, i samo nastavi, molim te

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još