SUZBIJANJE PIROTEHNIKE: 100.000 dinara kazna za onog ko baci petardu ili zapali baklju!

Ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćati 100.000-150.000. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora.

Sve ovo je predviđeno izmenama Zakona o javnom redu i miru, koje predlaže MUP i koje će se, naći na današnjoj sednici Vlade. Ministarstvo policije opredelilo se za strožu kaznenu politiku zbog evidentnog porasta rizika s kojim se građani svakodnevno suočavaju, a posebno pred dolazeće praznike, Novu godinu i Božić. Ali tu su i najrazličitija šenlučenja za vreme sportskih utakmica i raznih svečanosti - od svadbi do krštenja, u kojima je često neko povređen, a posledice mogu da budu i fatalne.

Primeri povreda, posebno kada su u pitanju maloletnici, brojni su. Novogodišnja proslava u januaru ove godine koštala je Stefana Kalinovića (22) iz Jagodine i Amera Asanovića (16) iz Novog Pazara prstiju na šaci. Izuzetno jake petarde, koje izgledaju kao štapovi dinamita, eksplodirale su im u rukama jer nisu stigli na vreme da ih bace. Prema rečima ovih momaka, dešava se da naprava izgleda kao da nije upaljena, dok u stvari gori iznutra. Stefanu je srednji prst potpuno raznet, šaka mu je bila onesposobljena, povređen je deo oko slepoočnice i pukle su mu obe bubne opne. Šesnaestogodišnjem Ameru su nakon eksplizije na šaci ostali samo palac i kažiprst.

Nesvakidašnji incident obeležio je i doček 2014. Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu vatrogasac je pozajmio vatromet od stranaca i na licu mesta ga upalio. Povredio je 20 osoba, a među njima i ženu i maloletnog dečaka koji su zadobili teže povrede glave i oka.

Slični incidenti dešavaju se i na fudbalskim stadionima. U februaru 2015. navijač je izgubio dva prsta kada mu je baklja eksplodirala u desnoj ruci, pred početak utakmice Partizana i Radničkog iz Niša. Veliki incident obeležio je i kraj finala Kupa Radivoja Koraća, u februaru ove godine, kada su navijači bakljom u lice pogodili Miodraga Radovića, člana Skupštine KSS iz Niša. On je sa krvavim podlivom ispod oka, posekotinama i povredama glave završio u Urgentnom centru.

Kod hale Beogradskog sajma, u septembru 2009. grupa od 30 huligana demolirala je prepun gradski autobus i u njega ubacila zapaljenu baklju, povredivši pritom šesnaestogodišnju devojčicu.

POOŠTRAVANjE

Dosadašnja predviđena kazna za upotrebu pirotehnike bila je 10.000-50.000 dinara ili rad u javnom interesu 40 do 120 časova. Rad u javnom interesu je ostao, ali izmenama zakona kazne će biti duplirane. Za pucanje iz vatrenog oružja (npr. na svadbi) kazna je bila 50.000-150.000 ili zatvor od mesec do dva meseca, a ako ovo delo učini grupa od tri ili više lica, automatski im sleduje zatvor do 60 dana. Sada će minimalna kazna biti 100.000.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Pexabay/Ilustracija

Pogledajte još