Upriličen prijem povodom Dana ujedinjenja Nemačke

Ditman je istakao da se Srbija i Nemačka zajedno suočavaju sa teškim poglavljima istorije i prošlosti, te se zahvalio predsedniku Srbije na velikom gestu pomirenja prilikom otvaranja spomenika podunavskim Švabama u Bačkom Jarku.

On je ocenio da su Srbija i Nemačka danas posebno bliski partneri u Evropi u ekonomskom, političkom i kulturnom smislu.

- Pre deset dana Nemačka je glasala, jedno je jasno - jaka proevropska orijentacija Nemačke ostaće nepromenjena - poručio je ambasador i najavio da će buduća vlada Nemačke podržati strateški cilj Srbije da postane članica Evropske unije.

On je na svečanosti izjavio da se pred Srbijom nalazi još nekoliko prepreka na putu ka EU, koje treba ukloniti, te se zahvalio Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, što je te izazove proglasila prioritetnim i naglasio da će je Nemačka u tome podržati.

Domaćin prijema je podsetio prisutne da Nemačka proslavlja Dan jedinstva i da su se pre skoro 30 godina građani Nemačke mirnim protestima izborili za pad Berlinskog zida i time položili kamen temeljac za ponovno ujedinjenje Nemačke.

- Ujedinjena Nemačka ne samo da danas ima svoje čvrsto mesto u Evropi, već je i motor evropskim integracijama - zaključio je Ditman.

Ambasador je zajedno sa suprugom Natali dočekao veliki broj zvanica iz političkog, diplomatskog, verskog i javnog života, među kojima su bili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, Katarina i Aleksandar Karađorđević, ministri Nebojša Stefanović, Nenad Popović i Zoran Đorđević, političari Vuk Jeremić i Vuk Drašković.

Izvor: Novosti
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još