Ivica Dačić prisustvovao radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu

Na otvaranju radnog sastanka koji je organizovao Slovenački poslovni klub u Beogradu Dačić je izrazio uverenje da odnosi Srbije i Slovenije imaju svetlu budućnost.

Uveren sam da ćemo zajedno uspeti ne samo da doprinesemo boljitku naših naroda i država, već i da podstaknemo druge u regionu da energiju usmere ka izgradnji bolje zajedničke budućnosti – kazao je Dačić.

On je naveo da više od 600 slovenačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35.000 radnika i istakao da ga ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Dačić je precizirao da je u prvih osam meseci ove godine robna razmena između Srbije i Slovenije iznosila 672,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 327,3 miliona.

Realno je očekivati da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra, što je postavljeno kao cilj na sednici dve vlade – rekao je Dačić.

On je izrazio uverenje da će naredna zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, planirana za početak 2018. godine, biti još uspešnija nego prethodne tri.

Govoreći o odnosu Srbije prema aktuelnim dešavanjima u regionu, Dačić je istakao da je za Beograd od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima.

Svesni smo da samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije. Sa svoje strane, Srbija je pružala, i nastavlja da pruža, maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmerenim na jačanje i unapređenje saradnje – istakao je Dačić.

On je, međutim, dodao da paralelno sa procesima evrointegracija, jačanja regionalne saradnje i
dobrosusedstva, u nekim zemljama regiona jačaju i retrogradni procesi.

Nastojanja da se nametnu takva rešenja skoro po pravilu usmerena su protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu, ocenio je Dačić.

Dačić je rekao da se, kada je reč o odnosima u regionu, Srbija profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema bilo kakvu skrivenu agendu.

Srbija je svesna da su nasleđeni problemi veoma ozbiljni i teški, zbog čega je opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom, dajući prioritet zajedničkoj budućnosti – zaključio je Dačić.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.