GRAĐANI SRBIJE POZVANI NA SLAVLJE: Sve je spremno za venčanje Danice Marinković i princa Filipa Karađorđevića

Mladi par otkriva detalje svog specijalnog dana, koji će biti omaž venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije u Sabornoj crkvi iz davne 1922. godine.

Kako su se mladenci upoznali?

Filip: Bilo je to prilikom jedne večere organizovane na kraljevskom dvoru. Veoma brzo smo shvatili da imamo mnogo toga zajedničkog. Jedino što nas je razdvajalo od naše želje da budemo zajedno bila je distanca gradova u kojima smo živeli. Svakodnevnom komunikacijom otvarale su se nove teme o kojima smo diskutovali. Nakon toga, viđali smo se u Veneciji i Parizu, gde je Danica živela, i romantično okruženje u kom smo se našli nije nas ostavio ravnodušnim. Želeli smo da sačuvamo svoju intimu od radoznalih pogleda medija.

Kako su roditelji reagovali na vest da će biti venčanja?

Filip: Oni nam žele sreću, nesebičnost, pažnju, zajedništvo i poštovanje... Naravno, žele nam da imamo mnogo dece.

Danica: Moji roditelji Beba i Cile su veoma vezani za mene i od ranog detinjstva me obasipaju ljubavlju i pažnjom. Imaju duboko poverenje i poštovanje prema mom izboru. Prihvatili su Filipa s mnogo ljubavi. Filip izuzetno voli Ciletovu umetnost, zbog čega njegova dela krase naš životni prostor u Londonu.

Filip: Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima i obrazovanjem očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca, princa Aleksandra, i princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija je veoma voli.

Dosad su kraljevska venčanja bila u crkvi na Oplencu, a sada u Sabornoj crkvi. Zbog čega?

Filip: Naše poštovanje tradicije i odanost poreklu prirodno su doneli želju da naše venčanje bude omaž venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije, koji je bio spektakularan događaj, a ujedno i poslednje kraljevsko venčanje sve do našeg. Venčali su se 6. juna 1922. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je takođe krunisan kralj Petar I 1909. godine. Naše venčanje će činodejstvovati patrijarh srpski gospodin Irinej, što je za nas velika čast.

Koje srpske običaje za venčanja će ispoštovati mladenci?

Filip: Želimo da utemeljimo naše zajedništvo i da na čvrstim osnovama nastavimo da čuvamo ugled srpske kraljevske porodice Karađorđević. To je naš dug prema našim precima. Takođe, kraljevska venčanja uvek izazivaju veliku pažnju kod naroda, interesantni su svi detalji koji čine ceremoniju. Poštovaćemo srpsku tradiciju.

Ko je kreirao venčanicu?

Danica: Naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, koja je savršenim sklopom prefinjenih materijala učinila da venčanica odiše mojim senzibilitetom i karakterom. Poput velikih umetnika, Roksandina haljina, ostaće dugo zapamćena kao jedno veliko umetničko delo. Takođe, za veče koje prethodi venčanju opredelila sam se za haljinu boje bakra našeg poznatog kreatora Saše Milojković kutur, koji se pobrinuo za celokupan stajling moje mame.

Na Fejsbuku se pojavio javni poziv građanima da prisustvuju venčanju.

Filip: Veoma nam je drago da pozovemo građane koji žele da prisustvuju venčanju da sa nama podele taj poseban trenutak.

Ko je zadužen za zabavu?

- Prilikom prijema nakon crkvenog venčanja, uoči dočeka gostiju, opredelili smo se za zvuke klasične muzike Orkestra Svetog Đorđa, čiji je Filip pokrovitelj. Zatim nakon večere, prvog plesa i sečenja torte za atmosferu će se pobrinuti Lena Kovačević, sa džez i evergrin tonovima, kao i neke numere naše narodne muzike koje volimo.

Kakav meni je planiran?

- Planiran je tako da naši mnogobrojni gosti iz zemlje, a posebno oni iz inostranstva, kojih ima dosta, osete ukuse Srbije. Služiće se naši specijaliteti, počevši od raznovrsnih predjela, zatim glavna jela i svih ostalih dodataka kako bismo odgovorili željama naših gostiju.

Izvor: Kurir
Foto: Promo

Pogledajte još