VAŠEM ORGANIZMU FALI SO? Pet situacija kada je potrebno da povećate unos

Ali, postoje situacije u kojima bi čak bilo preporučljivo jesti više soli, naravno u konsultaciji sa doktorom

1. Ako trenirate jakim intenzitetom

Vežbači koji se bave intenzivnim vežbanjem duže vreme – sat vremena ili više – možda će ponekad trebati da povećaju unos natrijuma. Zbog velikog fizičkog naprezanja može doći do hiponatrijemije, odnosno snižene koncentracije natrijuma u krvi, što može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju, osećaj zbunjenosti, slabost i zamor.

Iako ne često, hiponatrijemiju može izazvati i preterano znojenje i preterano unošenje vode kako bismo se osvežili, a izgubljeni natrijum ne uspevamo da nadoknadimo. Ako ste upravo završili naporan trening tokom kojeg ste se jako oznojili ili ako ste tokom treninga izdržljivosti iskusili bilo koji od gore navedenih simptoma, konzumiranje slane hrane može pomoći da se telo oporavi.

2. Patite od nefropatije

Nefropatija je bolest bubrega zbog koje organizam ne može održavati pravilne količine natrijuma. Kod ovog zdravstvenog stanja pacijenti gube previše soli mokraćom, zbog čega moraju paziti na to da unose dovoljne količine soli. Ako se ne pazi, može doći do već spomenute hiponatrijemije. U tom slučaju posetite lekara.

3. Uzimate diuretike

Neke vrste lekova, diuretici naročito, mogu pruzrokovati neravnotežu minerala u telu povećanim mokrenjem. Diuretici se često prepisuju za hipertenziju, odnosno povišeni krvni pritisak, a konzumiranje previše soli može predstavljati rizik za ljude sa visokim pritiskom. Ipak, postoje situacije u kojima neko ko uzima diuretik treba da konzumira više soli kako bi se hranjive tvari u organizmu dovele u ravnotežu.

4. Starija ste osoba i razmišljanje vam je "zamagljeno"

Kod starijih osoba, naročito onih od 80 i više godina, moždana aktivnost može se poboljšati povećanim unosom soli. Istraživanje je dokazalo da su stariji ljudi koji su unosili više soli pokazali bolje rezultate na testovima moždane aktivnosti od onih koji su unosili malo soli. Ali stručnjaci napominju da je reč o preliminarnom istraživanju i da se pre većeg unosa soli svakako treba konsultovati sa lekarom.

5. Patite od Baretovog sindroma

Reč je o retkom poremećaju do kojeg dolazi zbog genetskih abnormlanosti i koji može uticati na sposobnost bubrega da preradi so koju konzumirate. Može se dogoditi to da previše natrijuma završi u mokraći, a nedovoljno u telu. Simptomi Baretovog sindroma uključuju sve, od povraćanja i preteranog osećaja žeđi do preterane potrebe za solju. Potrebno je konsultovati se sa lekarom pre nego što povećate unos soli.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.