Soker siti koštao je tri puta više

JOHANESBURG, 3. marta 2010. (Beta-AP) - Zvaničnici Johanesburga rekli su da je izgradnja stadiona na kome bi trebalo da se igra finale Svetskog prvenstva u fudbalu koštala tri puta više nego što je to bilo planirano zbog porasta cena materijala.

Gradski sekretar Johanesburga Parks Tau kazao je da je "Fudbalski grad" (Soccer city) namenski izgrađen za ovo prvenstvo sa kapacitetom od 90.000 mesta ali da je od planiranih 133 dostigao cenu od 424 miliona dolara.

Građevinsko predužeće predalo je danas prostor gradu, 99 dana do početka turnira, na kome će se igrati prvi i finalni mečevi.

Nekoliko mečeva će biti odigrano na Soker sitiju kako bi se testirao teren pre ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva, ukljucujuci i nekoliko utakmica iz domaćeg Kupa. Očekuje se takođe i utakmica između reprezentacije Juzne Afrike i nekog stranog tima.

Stadion "Fudbalski grad" je napravljen u obliku tikve, što se širom Afrike koristi za čuvanje hrane i pića i kao simbol gostoprimstva i zajedništva.

Staklo i plastika kojima je obložen eksterijer stadiona je boje zemljane crvene, narandžaste i braon, čime su hteli da ukažu na Johanesburšku istoriju kao Južnoafrički grad zlata.

"Ponosan sam što je ovaj stadion namenjen za Svetsko prvenstvo, kao i da mogu da kažem da sam učestvovao u njegovoj izgradnji", rekao je član građevinskog predužeća Tami Mabuza.

Pogledajte još