fbpx

Za Liberland ste čuli, a za ostale?

Mikronacije su mali samoproglašeni entiteti koji sebe smatraju nezavisnim suverenim državama, iako ih ne priznaju druge zvanične države ili međunarodne političke organizacije. Obično je i procedura za dobijanje državljanstva prilično jednostavna - dovoljno je da popunite upitnik na zvaničnom sajtu države i budete istomišljenik njenog vladara. Pa ko voli da se igra…

Liberland

Slobodna Republika Liberland je mikronacija koja ističe pretenzije na bivšu rečnu adu poznatu kao Gornja Siga, koja se nalazi na zapadnoj obali Dunava, između Srbije i Hrvatske, čiji je i predmet spora. Mikronaciju je proglasio češki libertarijanski političar Vit Jedlička, 13. aprila 2015. godine. Moto države je "Živi i pusti druge da žive".

Ladonija

Ova mikronacija, koja se nalazi u prirodnom rezervatu na jugu Švedske, osnovao je 1996. umetnik Lars Vilks nakon dugogodišnjeg spora sa lokalnim vlastima u vezi sa dve skulpture.

Hristijanija

Automna zajednica u blizini Kopenhagena, glavnog grada Danske. Poznata je i kao Slobodni grad Hristijanija, ima 900 stanovnika i prostire se na 34 hektara.

Silend

Kneževina Silend je mikronacija koja polaže pravo na veštačko ostrvo Raf Tauer, vojnu platformu iz Drugog svetskog rata u Severnom moru, 10 kilometara od obale Velike Britanije, kao i na teritorijalne vode okolo u prečniku od 12 nautičkih milja. Silend je zauzeo Pedi Roj Bejts s porodicom i saradnicima, koji je sebe proglasio za Njegovo kraljevsko veličanstvo princa Roja od Silenda. Broj stanovnika retko je iznad 5, na platformi površine 550 kvadratnih metara.

Redonda

Nenaseljeno ostrvo u istočnom delu Kariba koje je 1865. godine irski trgovac Metju Daudi Šijel proglasio "virtuelnom državom" sa njim na čelu. Godine 1880. predao je titulu kralja svom sinu. Ono što je zanimljivo je da postoje još neki alternativni vladari ovim kraljevstvom – jedan od njih je španski pisac Havijer Marijas, koji je istoriju ove virtuelne države zabeležio u svojoj knjizi objavljenoj 1998.

Konk

Republiku Konk osnovao je 1982. godine na ostrvu Ki Vest nekadašnji gradonačelnik Ki Vesta Denis Vardlov. Razlog za proglašenje nezavisnosti bile su brojne žalbe lokalnih vlasti na gužve u saobraćaju koje su bile posledica inspekcije koju je sprovodila američka granična policija.

Gej i lezbijsko kraljevstvo ostrva Koralnog mora

Godine 2004. grupa aktivista za prava LGBT populacije proglasila je ovu teritoriju svojom državom. Ova mikronacija ima 15.000 virtuelnih stanovnika. Predstavnici seksualnih manjina automatski su kvalifikovani da dobiju državljanstvo.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.