Kvadril pobedio trubače

Dva koraka napred, dva koraka nazad, pa naklon - to je kvadril, vrsta valcera iz vremena Johana Štrausa koji je zaigralo oko hiljadu maturantata iz različitih beogradskih škola

Tačno u podne s razglasa na Terazijama uz zvuke iz operete Johana Štrausa “Slepi miš” počela je, po kiši, jedna od najvećih igranki koje je Beograd ikad video.

Mladost, muzika i nasmejana lica pobedile su vremenske nepogode, a starinski valcer s naklonima trubače - bar na momenat. Grupice nezadovoljnih Beograđana, koji su uzalud čekali gradski prevoz, jednostavno su morali da se nasmeše na ovaj nesvakidašnji prizor u centru Beograda.

Muzika je emitovana iz studija Drugog programa Radio Slovenije, a beogradski maturanti, koji će još dugo morati da čekaju na bele šengenske vize, na 10 minuta su bili u virtuelnoj, boljoj strani Evrope. U “Evropi valcera” simultano su igrali sa vršnjacima iz više od 40 gradova Starog kontinenta.

Devojke u narandžastim i mladići u crnim majicama, s dobrim starim manirima, slika Srbije i Beograda budućnosti. Entuzijazam i neiscrpna energija, optimizam i nada, pa šta tu može kiša ili teške lekcije. Maturanti su igrali četiri slike kvaldrila u kojima se potencira naklon shvaćen kao poklon.

Dragana Vasić, direktorka Treće beogradske gimnazije kaže da je cilj manifestacije pod pokroviteljstvom Evropske unije, da se pokaže da se matura ne mora obavezno slaviti na “turbo – folk” način.

“Devojčice su odmah prihvatile predlog da učestvuju u Maturantskoj paradi, dečaci su bili skeptičniji, mislili su da ovaj način plesa nije za njih, ali su i oni veoma brzo prihvatili kvadril. Imali su 20 časova i generalnu probu u školama”, ispričala nam je Vasić.

Maturanti s druge strane priznaju da su privatno ipak poklonici nekog drugačijeg zvuka.

“Uglavnom slušamo, tehno-trans, a i dobro je što sad gubimo časove. Ma, najbolji smo, sigurno smo oborili Ginisov rekor, a i da nismo… A na maturi će biti i trubača i bar jedan valcer”, priča nam uglas društvo iz Srednje ugostiteljske škole.

Slično nam kažu i njihove kolege iz Zemunske gimnazije i ističu da je na Maturantskoj paradi najviše đaka iz ove škole. Pričaju da je škola teška, "da dosta profana davi”... Neko hoće da upiše prava, neko ekonomiju, FON, političke nauke, grafički dizajn, neko “višu džebalebarošku”... Ipak, ovaj svet ima lepu budućnost.

Da li su beogradski maturanti oborili Ginisov rekord, biće poznato za oko dva meseca.

Za obuku maturanata glavnog grada bio je zadužen Plesni savez Beograda, a manifestaciju je organizovao Colex centar iz Niša, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje Ministarstva za prosvetu u sport Srbije.

Maturantski ples je projekat koji je pre sedam godina počeo u Sloveniji. Od tada je svake godine sve više maturanata koji plešu na ulicama i trgovima evropskih gradova. Maturanti u Srbiji plesali su na trgovima Niša, Novog Sada, Pančeva, Jagodine, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Vranja, Leskovca i Pirota.

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još