Pilej kritikovala diskriminaciju Roma u Evropi

ŽENEVA, 4. marta 2010. (Beta) - Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilej izrazila je u četvrtak u Ženevi zabrinutost zbog diskriminacije kojoj su u Evropi izloženi migranti i manjine, a posebno Romi u Slovačkoj, Češkoj i Italiji, javljaju agencije.

"Dok Evropska unija i neke evropske vlade nastoje da poboljšaju situaciju Roma, u mnogim drugim zemljama, poput Slovačke i Češke, njihov položaj se izgleda pogoršava", rekla je Navi Pilej predstavljajući godišnji izveštaj o radu Saveta UN za ljudska prava.

Navi Pilej je takođe ukazala da su Romi i dalje suočeni sa rasizmom i napadima. Ona je najavila da će sa italijanskim vlastima uskoro razgovarati o problemu diskriminacije i napadima na Rome kao i na druge migrante u toj zemlji.

Navi Pilej je rekla da su SAD, koje su se prošle godine priključile tom Savetu UN, učinile izvestan napredak u zatvaranju zatvora u Gvantanamu i zabrani nezakonitih metoda ispitivanja i prebacivanja zatvorenika. Savet UN za ljudska prava odlučio je da odloži raspravu o američkim tajnim pritvorskim centrima za naredno zasedanje u junu.

Pogledajte još