Žene piloti

"Pa, sine šta će ti baš to, možda je bolje da ideš na plivanje, tenis, balet", najčešće su prve reakcije roditelja, kad im dete kaže da bi želelo da se bavi letenjem. Problem je utoliko veći, ukoliko to roditeljima saopšti ćerka, tako da do prvog poletanja i neizbežnog "šuta u zadnjicu" ili "cepanja majice" za srećan let, buduće "pilotkinje" prođu put sa dosta prepreka.

Posla nema, a samo letenje je veoma skupa disciplina. I pored toga što se srpsko vazduhoplovstvo ubraja u red najstarijih u Jugoslovenskom aerotransportu (JAT) nijedna žena nikad nije bila pilot. Žene piloti, pored svih nedaća opstaju, i čini se da je sve više mladih samosvesnih dama koje su letenje izabrale za svoj budući poziv.

Problem nije u muškoj dominaciji, već u pogrešno postavljenom sistemu, kaže za naš portal Marija Milatović, profesionalni pilot i jedna od članica Udruženja žena letača Srbije:
- Sistem nije dobro uređen, do početka devedesetih JAT je imao akademiju u Vršcu koju nisu mogle da upišu devojke. Ove godine slavimo dva velika jubileja; 100 godina srpske avijacije i deset godina od osnivanja Udruženja žena letača. Tim povodom organizujemo i kampanju "Srbija poleće" s ciljem da predstavimo sve discipline vazduhoplovstva i da mlade ljude, kroz lokalne aeroklubove, uključimo u letenje - kaže Marija Milatović.

SRBIJA I SVET

Prva žena pilot u Srbiji bila je 1932. godine Danica Tomić, prva padobranka 1938. godine postaje Katarina Matanović. Udruženje žena-letača Srbije osnovano je u martu 1999. godine u Domu aerokluba u Beogradu, s ciljem da štiti interese žena u vazduhoplovstvu, omogući puno profesionalno i veće sportsko angažovanje žena ali i da promoviše sve vidove vazduhoplovnih aktivnosti. Udruženje okuplja i svojim programom povezuje žene-pilote: aviona, jedrilica, zmajeva i balona, kao i žene padobranke i paraglajderistkinje.

Udruženje ima više od 70 redovnih članica od kojih i tri počasne među kojima je i kosmonaut Valentina Terješkova:
(old_image) - Prema mojim podacima, do 2000. godine u Srbiji je deset žena dobilo profesionalne pilotske dozvole. Od 2000. do danas više koleginica je dobilo dozvole pilota. Od toga aktivni piloti su koleginice Vesna Bućan, Ivana Milojević i još poneka. JAT s druge strane za 100 godina nije imao nijednu ženu pilota, bilo je pokušaja i ja sam konkurisala, ali do danas nije bilo pomaka, nadam se da će novi Zakon o ravnopravnosti polova promeniti ovu sliku.

U Lufhansi ima oko 300 žena pilota, Sjedinjene Američke Države imaju čak i ženu koja je prvak u akrobatskom letenju, australijski Kvants ima ženske posade.
- Za letenje je potrebna pre svega ljubav, a afiniteti se podjednako javljaju i kod žena i muškaraca, kaže Marija, koja je kao devojčica počela da razmišlja o letenju, posmatrajući let ptica ispod manastira na Ostrogu, rodnom kraju svog oca.

- Niko u mojoj porodici nije bio pilot, ja sam žela da upišem školu u Vršcu, ali tada nisu primali devojke, zaposlila sam se kao stjuardesa u JAT-u i krenula na časove letenja, koje je tada organizovao Aviogeneks. Brzo sam potom otišla u Ameriku i 1992. godine stekla dozvolu profesionalnog pilota, instruktora letenja, a 1993. dozvolu za dvomotorne avione.

DOZVOLA PILOTA KOŠTA KAO DVOSOBAN STAN

Da je letenje, ipak, skupo, potvrđuje nam i Marija, koja kaže da joj je Amerika pomogla da zaradi novac i plati časove letenja. Procenjuje se da dozvola profesionalnog pilota košta koliko i dvosoban stan u Beogradau.

- Neću zato da pričam o motornom letenju, koje puno košta. Ako neko želi da leti najbolje je da se javi lokalnom aeroklubu, koji organizuju praktičnu i teoretsku nastavu. Naš cilj je da se pre svega pomogne razvoj vazduhoplovstva i da žene počnu da rade profesionalno kao piloti. Ne želimo da se sve svodi na decu čiji su roditelji u vazduhoplovstvu ili decu koja imaju sve, pa im treba još jedna igračka u životu - naglašava Marija Milatović.

Letenje nije samo poziv, nego i nešto što širi vidike i omogućava čoveku da upozna druge kulture, ali i posmatra svet iz jedne drugačije perspektive.
- Preko Zlatibora i Kopaonika letela sam paraglajderom i zaista Srbija je jedna od najlepših zemalja. U Americi sam letela sa američkim akrobatskim timom i to je neopisiv doživljaj. Deo školvanja sam završila u Kaliforniji, a deo u Kanzasu, radila sam i kao instruktot letenja u Kaliforniji i letela uglavnom iznad Los Anđelesa, San Franciska, Las Vegasa. Radila sam rute cesnom da bih dobila dozvolu preko Kanzasa, Čikaga do Torotna, a jedan do nezaboravnih doživljaja je i noćni let iznad osvetljenih Nijagarinih vodopada. Letela sam i iz Belorusije za Južnu Ameriku, preko prašuma Amazona, do areodoma Barselona u Venecueli.

(old_image) PUTNIK IZAŠAO IZ AVIONA KOJIM JE PILOTIRALA ŽENA

Žene piloti u svetu su polako, ali sigurno uspele da se izbore za svoj status. Jasno je da su žene piloti priznate kao stručnjaci, ali i u svetu stvari nisu išle glatko. Dok je danas uobičajeno u kokpitu videti ženu, nekad nije bilo tako.

Članice Udružnja su i kapetan Mirjana Ivanović, koja leti u švajcarskoj kompanijii, zatim Vesna Bućan, koja je kopilot u Montenegro Airlinesu.
Mirjana Ivanović, kapetan u švajcarskoj kompaniji Farnair, pričala je da je jedan njen putnik osamdesetih godina izašao iz aviona kad je doznao da je žena pilot, a videvši Vesnu Bućan kao kopilota u Montenegro Airlinesu jedan od putnika je kratko prokomentarisao ,"kuku mene, žena pilot". U Americi je uobičajeno videti ženu pilota i niko ne posmatra pilota kao ženu ili muškarca, traže se samo profesionaci, kaže Marija Milatović.

Jedna od osnivača, pokretača i utemeljivača Udruženja žena letača je saobraćajni inženjer, pilot Ljudmila Jovanović, koja je ove godine objavila knjigu "Žene-letači Jugoslavije".

Knjiga predstavlja svojevrstan almanah, monografiju i zbornik biografija žena-letača Jugoslavije, koje su obeležile XX vek. Autorka je zabeležila 121 biografiju žena letača.

Nadamo se da će i domaća aviokompanija uskoro dobiti prvu ženu pilota, ali i da će sve više zaljublejnika u visine dobiti u loklanim avioklubovima priliku da posmata svet iz ptičje perspektive ili savlada strah od letnja.

Tekst: Danijela Tadić
Foto: (Udruženje žena letača Srbije) i S.Džambić

Pogledajte još