UNS i USNS osudili postupak TSS

BEOGRAD, 4. marta 2010. (Beta) - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje sportiskih novinara Srbije (USNS) osudili su u četvrtak postupak Teniskog saveza Srbije (TSS) koji je, kako se navodi, pod pritiskom Srđana Đokovića, raskinuo saradnju sa novinarem Nebojšom Viškovićem.

U zajedničkom saopštenju UNS i USNS navodi se da je saradnja između TSS-a i Viškovića otkazana na neprihvatljiv način, pod pritiskom koji je na Savez izvršio Srđan Đoković, otac drugog tenisera sveta.

"UNS i USNS podsećaju da je otkazivanje honorarnog angažmana Viškoviću direktna posledica njegovog ranijeg novinarskog rada i izveštavanja, kojim je Srđan Đoković bio nezadovoljan. I tada je Đoković izvršio pritisak na RTS, gde je Višković bio zaposlen, tražeći od rukovodstva Javnog servisa da mu zabrani prenošenje mečeva Novaka Đokovića, što se i dogodilo, nakon čega je Višković dao otkaz", navodi se u saopštenju.

TSs je ranije objavio da će voditelj programa na meču Dejvis kupa, između Srbije i SAD, kao i na sledeća dva takmičenjima biti novinar RTS-a Aleksandar Stojanović.

UNS i USNS u saopštenju dodaju da su za novinarsku profesiju neprihvatljivi pritisci ali i ne spore pravo TSS-u da za moderatora angažuje drugu osobu.

"Pozivamo sve kolege na profesionalnu solidarnost, tako ćemo, onima koji vrše pritiske, pokazati da svoje ambicije ne mogu ostvarivati na taj način", piše u saopštenju.

Meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između Srbije i SAD igra se za vikend u Beogradskoj areni.

Pogledajte još