Prvi Etnology Fest u Beogradu od 12 - 15 oktobra!

Autor festivala Goga Grubješić je Etnology Fest postavila kao mini festival internacionalnog karaktera koji će pokazati značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja i to kroz različite forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača.

Specijalni naglasak biće stavljen na tradicionalnu umetnost i nematerijalno kulturno nasleđe kao i na njihovu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu, kroz modernu umetnost.
Etnology Fest će kroz razne umetničke formate, predstaviti više zemalja, a Srbija, kao zemlja domaćin biće predstavljena kroz predavanja, radionice, izložbe i modne revije.

ETNOLOGY FASHION:

Festival otvara jedinstvena revija Ethno Couture “Kolo” kojom će nacionalni ansambl Srbije u čast 70 sezona rada, predstaviti nošnje visoke umetničke vrednosti, koje čuvaju u svom fundusu. U nastavku - Etno mreža izložba radova
„Sirogojno Etnology by Filip Maksimović“ naziv je modne revije, koja je na programu treći dan festivala. Nas proslavljeni stilista ce prikazati kako se Sirogojno džemperi savršeno uklapaju uz moderne haljine najpoznatijih srpskih dizajnera.

Zemlja u fokusu i specijalni gost prvog Etnology Festa biće Rusija.
Iz svoje bogate kulturne ponude, Ruska federacija će se predstaviti živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije - (Saha Republika), daleke i hladne severne oblasti, koja ima izuzetno bogatu tradiciju i koju sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju.

Posebnu pažnju javnosti i medija, nema sumnje, izazvaće dolazak i modna revija čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva, koji se u svetu proslavio svojim kolekcijama inspirisanim ruskim motivima i koji je specijalni gost prvog Etnology Fest-a.

ETNOLOGY MASTER CLASS:

Za one koji žele više, svakodnevno u popodnevnim satima biće organizovana predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda.
Izdvajamo predavanje mr Sonje Zimonić, direktora Muzeja nauke i tehnike sa temom “Kulturni identitet”, kao i predavanje kustosa Muzeja primenjene umetnosti, gđe. Bojane Popović koja će publici predstaviti rad našeg prvog, savremenog modnog dizajnera koji je tradicionalne, srpske motive koristio u svom stvaralaštvu -Aleksandra Joksimovića.
Takođe veoma zanimljivo predavanje i putopis o Tanzaniji i odevanju afričkog naroda Masai, imaće kustos Muzeja afričke umetnosti gđe. Marije Miloš.
U toku popodneva su na programu i radionice za decu (izrada loptica od pustovane vune) koje će držati Etno mreža, takodje gost festivala.

ETNOLOGY PANEL:

O ulozi medija u promociji i očuvanju kulturnog nasledja biće reči drugi dan -13.oktobra u 13 h u Muzeju nauke i tehnike na specijalnom panelu, koji se organizuje u saradnji sa glavnim medijskim partnerom Etnology Fest-a - grupacijom Color Press.
Kakva bi trebalo da bude uloga medija – posebno printa ,elektronskih i digitala – u očuvanju ,ali i promovisanju onoga što čini naš DNK kao naroda, a kakva ,zapravo, jeste? Koliko mediji mogu da pomognu u očuvanju i promociji etno nasledja? I kako uopšte digital -generaciji približiti ono što ih odredjuje?

Na ove i mnoge druge teme, svoje vidjenje izneće panelisti :
Tamara Ognjević- podpredsednik Nacionalnog komitetea međunarodnog saveta muzeja Srbije (NK ICOM), istoričar umetnosti i gastroheritolog
Jasna Jovanov- upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog
Veselin Simonović- direktor dnevnih novina Blic.
Jelena Blečić- vizuelni umetnik i docent na Fakultetu savremenih umetnosti
Robert Čoban - suvlasnik i predsednik Color Press grupe
Moderator : Marina Kosanović, medijski ekspert

ETNOLOGY BAZAR:

U sklopu festivala, svakodnevno od 14-18 h u Muzeju nauke i tehnike ,biće organizovan i Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.
Etnology Fest se zatvara ekskluzivnom modnom revijom, čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva u Etnografskom muzeju, 15.oktobra.

Pogledajte još