Elizabet Tejlor može da zadrži Van Gogovu sliku

SAN FRANCISKO, 19. maja 2007. (Beta) - Američka glumica Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) može da zadrži Van Gogovu (Gogh) sliku koju su, kako se veruje, nacisti oteli od vlasnika, pošto je zahtev za njeno vraćanje stigao sa zakašnjenjem, odlučio je sud.

"Ovo je potvrda mog velikog poverenja u američko sudstvo. Veoma sam zahvalna. Divno je imati gospodina Vinsenta Van Goga (Vincent) u dnevnoj sobi", navela je glumica u saopštenju, a prenose agencije.

Elizabet Tejlor (75) kupila je 1963. sliku "Pogled na azil i kapelu u Sen-Remiju" iz 1889. na "Sotbijevoj" (Sotheby's) aukciji u Londonu za 92.000 funti (tada oko 257.000 dolara). Čuva je u kući nedaleko do Los Anđelesa.

Slika, koju je holandski majstor naslikao pred kraj života, danas vredi desetine miliona dolara.

Porodica Orkin, južnoafrički i kanadski potomci Margarete Mautner (Mauthner), Jevrejke koja je 1939. izbegla iz Nemačke, podnela je tužbu protiv glumice 2004, navodeći da su nacisti iznudili prodaju slike i da treba da im bude vraćena na osnovu američkog zakona o obeštećenju žrtava holokausta iz 1998.

Elizabet Tejlor tvrdila je da je zakonita vlasnica slike i istakla da je, pre nego što ju je kupila, delo prošlo kroz ruke dvojice jevrejskih trgovaca umetničkim delima.

"Posedujemo dokaz da je slika prodata krajem 1920-ih godina", rekao je posle odluke suda njen advokat Džonatan Blum (Jonathan Bloom).

U presudi, tročlano sudsko veće Devetog okružnog apelacionog suda u San Francisku potvrdilo je odluku niže sudske instance i navelo da je porodica Orkin predugo čekala da zatraži vraćanje slike iako je široj javnosti odavno poznato da se delo nalazi u posedu Elizabet Tejlor.

Dvostruka dobitnica Oskara, čuvena iz filmova "Mačka na usijanom limenom krovu" i "Kleopatra", Elizabet Tejlor počela je da sakuplja umetnička dela 1950-ih godina.

Pogledajte još