Sunoko ugovara proizvodnju repe na četiri godine

NOVI SAD, 19. maja 2007. (Beta) - Kompanija "Sunoko", u čijem sastavu posluju četiri šećerane u Vojvodini, najavila je da će od naredne godine početi ugovaranje proizvodnje šećerne repe po kvotama, a ugovori će važiti četiri godine.

Na taj način će se omogućiti planiranje na duži rok, obezbediće se garantovano preuzimanje ugovorene proizvodnje, kao i garantovana minimalna cena od 25 evra po toni šećerne repe, rekao je novinarima direktor proizvodnje "Sunoka" Dragan Petrović na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

On je istakao da je to novi način rada u Srbiji koji bi, uz primenu najsavremenijih agrotehničkih mera, mogao da omogući siguran kontinuitet u proizvodnji.

Prema njegovim rečima, već je potpisan prvi ugovor o takvom načinu proizvodnje sa "Almeksom" koji se obavezao da će "Sunoku" isporučivati po 25.000 tona šecerne repe godišnje.

Petrović je kazao da Srbija ima šansu da se kao zemlja pozicionira u jednog od većih evropskih proizvođača šećera, jer se ta proizvodnja gasi u drugim zemljama.

Ove godine je, prema njegovim rečima, u zemljama EU zatvoreno je ukupno 48 šecerana, a proizvodnja šecera se i dalje smanjuje.

Ove godine posejano je 36.300 hektara šećerne repe za potrebe šećerana u Baču, Vrbasu, Pećincima i Kovačici, što je za 2.000 hektara više nego prošle godine, dodao je on.

Kompanija "Sunoko" zajedničko je preduzeće najvećeg nemačkog proizvođača šećera "Nordcukera" (Nordzucker), u čijem je vlasništvu 51 odsto i novosadskog "MK komerca".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.