Otvoren kompleks Nimajera u Belo Horizonteu

RIO DE ŽANEIRO, 4. marta 2010. (Beta-AFP) - Ogroman administrativni kompleks koji je projektovao čuveni brazilski arhitekta Oskar Nimajer, a koji se smatra jednim od njegovih najhrabrijih dela, zvanično je u četvrtak otvoren u Belo Horizonteu, u brazilskoj državi Minas Žerais.

Oskar Nimajer (Oscar Niemeyer), koji ima 102 godine i živi u Rio de Žaneiru, više puta je posećivao gradilište tog kompleksa koji se proteže na 804.000 kvadratnih metara, ali se nije pojavio na otvaranju.

U "administrativnom gradu Tankredo Neves", koje se nalazi 20 kilometara od centra Belo Horizontea, smešteno je novo sedište vlade Minas Žeraisa.

U građevini, koja se smatra najvećom zgradom od prenapregnutog betona na svetu i koju drži 1.080 čeličnih zatega, nalazi se nekoliko administrativnih blokova, kulturni centar, kao i auditorijum sa 500 mesta.

Nimajer, član brazilske Komunističke partije, rođen je 15. decembra 1907. godine u Rio de Žaneiru.

Projektovao je više od 600 građevina širom sveta tokom sedamdesetogodišnje karijere. Najpoznatiji njegovi projekti su zgrada UN u Njujorku, grad Brazilija i muzej Niteroj.

tmo/dar

Pogledajte još