Finansijski zvaničnici G8 traže veću pomoć za Afriku

VERDER-HAVEL, 19. maja 2007. (Beta-AP) - Najviši finansijski zvaničnici vodećih industrijskih zemalja sveta, grupe G8, ocenili su danas da je svetska privreda na dobrom putu, ali su upozorili da bi neizvesne cene energenata mogle da ugroze njen rast.

Zvaničnici Nemačke, Italije, Velike Britanije, Japana, Kanade, Rusije, SAD i Francuske ponovili su i svoj poziv za snažniju finansijsku podršku Africi i ponovo izrazili svoju privrženost "obavezi da se kao donatori" bore protiv siromaštva u tom regionu.

"Globalni rast ostaje snažan i izbalansiraniji je po regionima i unutar zemalja", naveli su finansijski zvaničnici u saopštenju izdatom posle dvodnevnog sastanka u nemačkom izletištu Verder-Havel na jezeru Švilovze.

Sastanku su prisustvovali i britanski ministar finansija i budući premijer Gordon Braun i zamenik američkog ministra finansija Robert Kimit, koji je došao umesto svog šefa Henrija Polsona.

Zvaničnici su najavili da će Afrika biti jedna od centralnih tema samita G8 narednog meseca u nemačkom Hajligendamu i pozvali da se zemljama tog kontinenta uputi veća pomoć i u većoj meri otpišu dugovi.

Oni su ocenili i da je, uporedo sa poboljšanom finansijskom situacijom i intenzivnijim ulaganjem u afričke zemlje, neophodno posvetiti "posebnu pažnju postkonfliktnim i slabim zemljama".

Nemačkom ministru Peteru Štajnbriku i njegovim kolegama iz G8 na sastanku su se pridružili i zvaničnici iz Gane, Kameruna, Mozambika, Južnoafričke Republike i Nigerije, kao i predsednik Africke banke za razvoj Donald Kaberuka.

Pogledajte još