MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nevena Šarčević - Gargnano

Iz kolekcije putovanja izdvajam radost koju mi je donela stipendija Milanskog univerziteta. Dobila sam je na osnovu preporuka profesora sa Filološkog fakulteta, a zbog referenci baziranih na činjenici da sam glumica. Reč je o donaciji "Chiare i Giuseppe Feltrinelli" koja se već 72. godine dodeljuje stranim studentima koji izučavaju italijanski jezik i imaju dodatnu specifičnost.

Milanski univerzitet nas je poslao u njihovu rezidenciju na jezeru Garda. Velelepna Lombardija! Na vrhu planina Komer, u podnožju jezero, a palata "Feltrinelli" na sredini sa fenomenalnim kuvarima koji su nas gostili. Ponekad se našalim da sam ja u raju već bila, te da sad mogu malo da budem i bezobrazna u ostatku života.

"Paradiso" koji sam osetila zahvaljujući ljubaznosti profesora, kuvara, domara i sobarica je nešto fantastično - ophođenje koje mi je nedostajalo na našim studijama. Ne znam da li je bilo lepše to kako su nas dočekali ili kako su nas gledali sve vreme studiranja. Dobila sam apartman do onog u kom je vreme provodio Musolini. Koleginica iz Sirije i ja imale smo poseban ugođaj, ali ni drugi nisu oskudevali u rajskim sobama.

Cela regija je bila obaveštena da smo mi ti izabranici stipendisti i da smo došli tu kao izabrani, posebni - tako vas posmatraju u Gargnanu, bajkovitom gradu na jezeru koje je posećeno uglavnom od strane nemačkih i švajcarskih milionera. Želim reći da tu možete biti bez brige, niko vas neće opljačkati. U tom mestu svi su bezbrižni i sa nekom posebnom energijom lakoće.

Puno putujem, ali volim ovo putovanje zato što je sadržajno, sa pričom, istrorijsko. Drago mi je da sam ušla u istoriju "Feltrinelli" zadužbine. Moju dragu Ines, Dalmatinku, Normu, Velislavu i Tamaru zvali su "un tavolo di Balcan" (balkanski sto), ali bilo nam je zabranjeno da pričamo na "balkanskom" (srpskom, hrvatskom, slovenačkom, bugarskom) što je vrlo teško jer vam uvek nešto izleti budući da podsvesno znate da ta osoba zna vaš jezik. Svakako, zabranili su nam to radi vežbanja italijanskog.

Ujutru u 8 časova su počinjala predavanja koja su trajala do 13h, potom bi usledio najlepši ručak na svetu u dvorištu "Feltrinelli" palate koja je izdignuta iznad jezera, kupanje na Gardi ili vožnja kajaka. Kasnije smo ponovo išli na predavanja koja su trajala do 21h, a onda je na rasporedu bilo spremanje za diskoteke. Tako da nije bilo spavanja uopšte, ali nekako sve se stizalo. Bila sam zadužena za intervjue i vođenje programa na italijanskom što uopšte nije lako.

Najveći poklon koji sam ovim putovanjem dobila je činjenica da sada imam drugaricu i druga u svakom delu planete, pozive za Rusiju, Meksiko, Ekvador i što se nakon ovog putovanja osećam kao da imam milion dolara. Moje borsistkinje stalno misle na mene, zovu, prate na Facebooku moju karijeru, podržavaju i pozivaju me da odletim do njih. Nas veže ista čar, spojeni smo zbog talenta, intersovanja i ljubavi prema italijanskom jeziku - takva prijateljstva su neraskidiva.

Čuvena aristokratska porodica ostavila je u amanet Italiji čitavo bogastvo palata i kulture, upravo da bi se održao i lanac kulture - knjižare. A po njemu su nastala i imena za lanac trgova. Imućni izdavači su ostavili Univerzitet na samom jezeru u zadužbinu, pod uslovom da svake godine italijanska vlada dodeljuje 35 stipendija za usavršavanje italijanskog jezika i promociju kulture, filma i muzike, mladima iz celog sveta od Australije do Indije, Severne i Južne Amerike, Evrope, Rusije.

PREVOZ: Avio-kompanije - uvek letim do Milana, uglavnom sa "Airserbia", 280 evra je cena karte.

SMEŠTAJ: Palata "Feltrinelli", a može se odsesti i u prelepim vilama lokalaca.

HRANA: Potaž od šargarepe, pasta sa sosom od limuna i parmezanom, palenta sa makom - njihovo tradicionalno lombardisjko jelo, kao i ražnjići.

PIĆE: Limoncello - tradicionalno garnjansko piće.

AKTIVNOSTI: Obilazili smo druga mesta koja su blizu... Izdvajam Bergamo, grad u oblacima, planinarenje na vrh Komer, (1.279 metara) kao i tradicionalni garnjanski ručak u čuvenom alpinističkom domu "Rifugio degli Alpini a Briano".

NEXT TRIP: Pariz.

DREAM TRIP: Kambodža, Indonezija.

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još