U poslednje dve nedelje nema novoobolelih

BEOGRAD, 5. marta 2010. (Beta) - Poslednjih nedelja u Srbiji opada broj obolelih i hospitalizovanih od oboljenja sličnih gripu, aktivnost virusa gripa je niska a u poslednje dve nedelje nije bilo laboratorijski potvrđenih slučajeva novog gripa, saopštio je u petak Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut".

Zaključno sa 4. martom registrovana su 83 smrtna ishoda od novog gripa, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju u četvrtak je bilo 47 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su četiri na respiratoru. U Srbiji je distribuirano 460.380 doza vakcine protiv pandemijskog gripa, a u kampanji imunizacije od 17.decembra 2009. godine do danas vakcinisano je 154.005 osoba.

Procenjuje se da je do sada od novog gripa u Srbiji obolelo najmanje 6,2 odsto ukupne populacije u Srbiji, a da je ukupno nakon bolesti, asimptomatske infekcije ili vakcinacije na novi grip imalo između 750.000 i milion osoba.

Pogledajte još