Food Talk Budva 2017 - Suzana Mančić: Kada uživam u hedonizmu, uživam do kraja

Nakon pet konferencija “Food Talk” u Novom Sadu (2013, 2014, 2015, 2016. i 2017.), jedne u Skoplju (2015.), najveća regionalna konferencija o hrani će se po drugi put održati u Crnoj Gori u organizaciji Color Media Communications i Turističke organizacije Budva.

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, somelijeri, gastro-blogeri, umetnici i gurmani iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 16. oktobra u Budvi u hotelu “Adria”.

Kao konferansije celokupne konferencije "Food Talk" i moderator "VIP gastro kviza" naći će se i naša voditeljka Suzana Mančić sa kojim smo razgovarali u susret ovom događaju:

S obzirom da godinama uspevate da zadržite vitku liniju, možete li nam otkriti tajnu vaše ishrane?

- Ja toliko volim da jedem, da je pravo čudo sto nemam 200kg! Nikada nisam bila manekenski tip, ali nisam bila ni debela. Stvar je u disciplini. Kada uživam u hedonizmu, uživam do kraja, a onda sledi izgladnjivanje. Ceo moj život je smena jela i gladovanja. Znam da to nije dobro, ali drugačije ne mogu.

Kako biste ocenili vaše sposobnosti u kuhinji i šta najviše volite da pripremate?

- Moje sposobnosti u kuhinji su čista desetka, onako skromno. Kuvam brzo, ukusno i zdravo. Improvizujem. Jedino što umem da zgotovim 5-6 jela bez gledanja u kuvar. Znači, nije 10, ali 9 zasigurno.

Da li na putovanjima uživate u restoranima sa lokalnom hranom tog podneblja ili radije posećujete one sa klasičnom ponudom?

- Veoma sam radoznala kada je hrana u pitanju, i sve volim da probam, na putovanjima naročito. Priželjkujem da isprobam zmiju, čula sam da je pravi delikates.

Po čemu se gastronomska ponuda Budve razlikuje od one u Beogradu?

- Mnogi restorani u Beogradu dnevno dobijaju svežu ribu, imamo crnogorska vina u ponudi, njeguški pršut, nema neke razlike, osim jednog - a to je more, miris, šum talasa, vetar u lišću palmi. To je drugačiji doživljaj.

Smatrate li da su u poslednje vreme muškarci spretniji u kuhinji u odnosu na žene?

- Ne bih rekla, nikako. Žene se trude, uče nove cake u kuhinji, koriste nove začine, imaju mašte u serviranju. Ali, žene kuvaju svakog dana i verovatno im je šerpi i lonaca preko glave, dosadilo im je... A muškarac opaše kecelju jednom u sto godina, kada dobije inspiraciju, i svi padnu u nesvest. Nije fer, uopšte nije fer!

Koji biste savet u kuhinji dali mladim domaćicama?

- Kuvajte jednostavna jela gde ne mozete mnogo da omanete. Dobro se organizujte u kuhinji, da ne biste čistili sutra dan do podne. Ne provodite sate kraj šporeta, ionako se sve pojede za par minuta. Bolje da mirišete na kolonjsku vodu nego na kuvanje.

Kao na svim prethodnim “Food Talk” konferencijama, posetioce i goste očekuje interesantan program i aktuelne teme iz oblasti kulinarstva, a o svojoj ljubavi prema hrani i vinu govoriće i brojne poznate ličnosti.

Live prenos “iz-minuta-u-minut” biće i ove godine obezbeđen na zvaničnom sajtu Color Media Communications, a takođe vesti možete pratiti i na Twitter-u i Instagramu putem heštaga #FoodTalkBudva2017.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2017

Pogledajte još