Kritike vladinih predloga zakona iz oblasti nauke

BEOGRAD, 5. marta 2010. (Beta) - Predstavnici opozicije su danas u načelnoj raspravi u Skupštini Srbije o šest zakona iz oblasti nauke uglavnom kritikovali vladine predloge smatrajući da oni neće poboljšati stanje u srpskoj nauci, dok su predstavnici vlasti tvrdili da će oni doprineti tehnološkom razvoju Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami rekao je da je ta stranka podnela sedam amandmana na Predlog zakona o SANU i da od toga da li će oni biti prihvaćeni zavisi kako će DŠ glasati o tom zakonu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović, koji je i predsednik Odbora Skupštine za nauku i tehnološki razvoj, rekao je da SANU "mora da ostane samostalna institucija", kao i da treba da prestane njena politizacija koja je, kako je naveo, počela od petooktobarskih promena.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da će Srbija usvajanjem predloženih zakona iz oblasti nauke, uz kredit od 200 miliona evra od Evropske investicione banke, narednih godina značajno unaprediti naučnu infrastrukturu. Prema njegovim rečima, Srbija mora da unapredi naučni sistem, da ga poveže sa privredom i zaustavi odliv talentovanih iz zemlje. Pored Predloga zakona o SANU, poslanici razmatraju i izmene Zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti, kao i izmene Zakona o inovacionoj delatnosti.

Pogledajte još