Evropska komsijia podržava evrointegraciju Srbije

BRISEL, 5. marta 2010. (Beta) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u petak posle sastanka sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem u Briselu da Srbija može biti ponosna na ostvarenja u 2009. godini na svom putu ka Evropskoj uniji.

Barozo je rekao da to pre svega pokazuje ukidanje evropskih viza za srpske državljane, odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma EU - Srbija i molba Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

To, kako je naglasio Barozo, pokazuje "snažu predanost Srbije integracijam u EU". Barozo je naglasio da je Evropska komisija spremna da izradi "objektivno mišljenje" o pripremljenosti Srbije za dobijenja statusa kandidata za članstvo u EU čim to zatraži Savet ministara evropske dvadesetsedmorice.

On je istako da su na putu Srbije ka EU od presudbnog značaja reforme u cilju uspostavljanja nezavisnog i efikasnog pravosuđa, ekonomske reforme, puna saradnja s Haškim tribunalom i regionalna saradnja koja znači da se rešavaju regionalna i bilateralna pitanja.

Pogledajte još