Srbija izgubila u dublu od SAD

BEOGRAD, 6. marta 2010. (Beta) - Teniska reprezentacija Srbije propustila je u subotu prvu priliku da se plasira u četvrtfinale Dejvis kupa, pošto je u dublu izgubila od SAD sa 3:1.

Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević izgubili su od Boba Brajana i Džona Iznera po setovima 6:7, 7:5, 6:7, 3:6.

Srbija posle dva dana takmičenja vodi sa 2:1, a treću pobedu će moći da ostvari već sutra, kada su na programu dva singl meča. Od 15.00 igraju Novak Đoković i Džon Izner, a posle toga igraju Viktor Troicki i Sem Kveri.

Prva dva singla pripala su Srbiji, pošto je Troicki pobedio Iznera sa 3:1 (7:6, 6:7, 7:5, 6:4), a Đoković Kverija, takođe sa 3:1 (6:2, 7:6, 2:6, 6:3).

Dubl je bio šansa da se Srbija domogne četvrtfinalnog duela sa Hrvatskom u julu, ali je pobeda izostala iako su SAD bile oslabljene neigranjem Majka Brajana, koji sa bratom blizancem Bobom čini najbolji tandem sveta.

Majka Brajana je uspešno zamenio 206 centimetara visoki Izner.

Zimonjić i Tipsarević su imali šanse za trijumf. Srpski par je u taj-brejku prvog seta vodio sa 6:2, a potom imao još jednu priliku za vođstvo od 1:0, ali su Amerikanci uspeli da preokrenu rezultat i taj deo igre reše u svoju korist sa 10:8.

Zimonjić i Tipsarević su potom stigli do izjednačenja, pošto su u 11. gemu drugog seta napravli prvi brejk na meču i tu prednost sačuvali za rezultat 1:1.

Srpski tandem imao je šansu da oduzme servis protivnicima i u 11. gemu trećeg seta, ali je nije uspeo da iskoristi tri brejk šanse.

Novu priliku imali su i u taj-brejku istog seta, u kome se dogodio i verovatno odlučujući trenutak meča. Zimonjić i Tipsarević su vodili sa 6:5 i na servis Kverija pokušali da stignu do vođstva od 2:1.

Tipsarević je Kverijev servis riternom pretvorio u poen za Srbiju i odmah počeo da slavi sa Zimonjićem.

Glavni sudija je, međutim, poen dodelio gostima pošto je Zimonjić singlalizirao aut kod servisa Kverija, što je protivno propisima jer je tako zasmetao protivnicima.

Srpski dubl potom nije iskoristio još jednu set šansu, pa su Amerikanci, ponovo sa 10:8, stekli novu prednost.

Vođstvo su materijalizovali u četvrtom setu u kome su slomili otpor domaćina. U petom gemu napravili su prvi brejk, a u poslednjem, devetom i novi za konačnih 3:1.

Zimonjić je tako jubilarni 50. meč u dresu reprezentacije završio porazom. Pre meča predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović uručio je Zimonjiću dreš sa brojem 50 i natpisom "Zimonjić na leđima".

Pogledajte još