SGB "Genesis" Novi Sad i poznate ličnosti u zajedničkoj edukativnoj akciji u mesecu borbe protiv karcinoma dojke

Potraga za zdravim životnim stilovima, za kvalitetnim načinima prevazilaženja stresnih situacija, idejama za očuvanje zdravlja, deo je ciljeva naše nove rubrike "Moj stil života" na portalu Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" Novi Sad (www.genesis.rs).

Koje su lekcije o zdravlju skupo platili, kako su uvodili dobre promene, uspevaju li da izdvoje vreme za sebe i čime ga ispune, pitanja su na koja će odgovarati brojne poznate ličnosti, političari, ali i ljudi manje poznati široj javnosti koji svojim primerom motivišu na zdrav stil života.

Među brojnim javnim ličnostima, koje su se odazvale da budu sagovornici u našoj novoj rubrici je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i čiji intervju otvara seriju priča kojima ćemo pokušati zajedno da doprinesemo boljoj edukaciji o značaju očuvanja zdravlja, a posebno reproduktivnog zdravlja.

Sa prof. dr Zoranom Mihajlović razgovarali smo o karijeri dugoj skoro tri decenije, o izazovima i predrasudama sa kojima se svakodnevno bori, pre svega kao žena i majka, ali i važnim porukama koje je prenela ženama i mladim devojkama u Srbiji u mesecu borbe protiv karcinoma dojke.

Više o ovom razgovoru pročitajte na portalu Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“:

genesis.rs/blog/moj-stil-zivota-prof-dr-zorana-mihajlovic-verujte-u-sebe-uvek/

U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena, a njih 4.600 oboli. Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke. Najporaznija činjenica je da su mnoge od njih mogle da budu spasene upravo redovnim ultrazvučnim i mamografskim pregledima.

Ono što zabrinjava u poslednje vreme je porast karcinoma u dečjoj i adolescentnoj dobi. Više od polovine maligniteta su leukemije i limfomi sa stopom preživljavanja većom od 75 odsto.

Stopa trudnoća kod adolescentkinja u Srbiji je jedna od najviših u Evropi i iznosi 50 od 1.000 devojaka starosti od 15 do 19 godina u jednoj kalendarskoj godini. Svaka sedamnaesta tinejdžerka koja ima stabilnu vezu koristi kontracepciju, dok su istovremeno sve češće ciste i tumori jajnika upravo kod njih, pokazuju najnovija istraživanja. Razgovor o seksu, polnim bolestima,kontracepciji, poseti ginekologu sa decom za većinu roditelja u Srbiji i dalje je tabu tema.

Foto: Promo

Pogledajte još