Velika izlaznost uprkos napadima u Iraku

BAGDAD, 7. marta 2010. (Beta-AFP) - Iračani su u velikom broju izašli u nedelju na glasanje za parlamentarne izbore i pored napada u kojima je poginulo 38 ljudi, a 110 ih je povređeno.

Glasačka mesta su zatvorena u 15.00 časova po centralnoevropskom vremenu i odmah je počelo prebrojavanje glasova. Prema prvim procenama koje stižu od lokalnih vlasti izgleda da je u oblastima gde žive suniti, koji su bojkotovali prošle izbore 2005. godine, bila veća izlaznost nego u većinski šitskim pokrajinama.

Tako je u provinciji Dijala izlaznost bila 90 odsto, u gradu Samara 82 odsto i u oblasti Ninive 60 odsto, dok je u šiitskim pokrajinama kao što su Divanija, Nadžaf i Nasirija izlaznost bila između 55 i 60 odsto.

Početak glasanja u nedelju u Iraku obeležila je artiljerijska vatra i serija eksplozija na nekoliko mesta, uprkos snažnim merama bezbednosti. U tim napadima je, prema najnovijem bilansu iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo 38 ljudi, od kojih 25 u zgradi pogođenoj raketom u mestu Ur na severu Bagdada.

Pogledajte još