U Beogradu preminuo Mihajlo Mihajlov

BEOGRAD, 7. marta 2010. (Beta) - U Beogradu je u nedelju preminuo profesor ruske književnosti Mihajlo Mihajlov, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata i intelektualaca.

Mihajlov je rođen je u Pančevu 1934. u porodici ruskih emigranata. Uhapšen u Zadru 1965. zbog eseja Leto moskovsko čiji je prvi deo objavljen u beogradskom časopisu "Delo". Na intervenciju tadašnjeg ruskog ambasadora hapšnje je tražio jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito.

U Zadru je Mihajlov 1966. osuđen na tri i po godine zatvora i zabranjeno mu je javno istupanje u trajanju od četiri godine. Nekoliko godina posle izdržane kazne, ponovo je u Novom Sadu osuđen na sedam godina zatvora zbog "neprijateljske propagande". Oslobođen je 1977, a naredne godine je otišao prvo u Evropu, pa u Ameriku. U Americi je predavao rusku književnost na više univerziteta. U Beograd se vratio 2001. godine.

Objavio je više knjiga, među kojima su "Ruske teme" (1966), "Planetarna svest" (1967) i "Nenaučne misli" (1979) . Poznate su njegove kapitalne studije, Povratak inkvizitora i Niče i ruski neoidealizam, koje su prevedene na veliki broj jezika. Radio B92 objavio je izbor "Domovina je sloboda". Vreme i mesto sahrane Mihajla Mihajlova biće naknadno saopšteni.

Pogledajte još