Džonatanu Demiju nagrada za dokumentarne filmove

VAŠINGTON, 21. maja 2007. (Beta-Rojters) - Američki režiser Džonatan Demi (Jonathan Demme), dobitnik Oskara za film "Kad jaganjci utihnu", dobiće priznanje za svoja dokumentarna ostvarenja na festivalu Silverdoks (Silverdocs), saopštili su organizatori.

Među Demijevim dokumentarnim filmovima su priča sa koncerta "Tokin Hedsa" (Talking Heads) "Stop Making Sense" i "The Agronomist", koji govori o haićanskom borcu za ljudska prava Žanu Dominiku (Jean Dominique).

Demi će narednog meseca biti nagrađen za "duh" koji unosi u svoje filmove, navela je predsednica festivala Patriša Fineran (Patricia Finneran).

Film o "Toking Hedsima" prikazuje njegovu duhovitu stranu, dok ostali Demijevi dokumentarni filmovi svedoče o tome da "mu je stalo do siromašnih ljudi i toga kako oni žive", dodala je.

Na festivalu, koji će trajati od 12. do 17. juna, premijerno će biti prikazan Demijev film "New Home Movies from the Lower 9th Ward", koji govori o posledicama uragana Katrina u Nju Orleansu.

Festival Silverdok, koji se održava u Silver Springu, u predgrađu Vašingtona, za pet godina postao je jedna od vodećih manifestacija posvećenih dokumentarnom filmskom žanru. Ove godine, na njemu će biti prikazano 100 filmova iz svih krajeva sveta.

Pogledajte još