Đoković bolji od Iznera, Srbija u četvrtfinalu

BEOGRAD, 7. marta 2010. (Beta-FoNet(old_image)) - Reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetske grupe Dejvis kupa, pošto je u Beogradskoj areni Novak Đoković savladao Amerikanca Džona Iznera sa 7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4 i doneo svom timu pobedonosni, treći poen.

Srbija je osvojila ranije dva boda u singlu, dok je tim SAD osvojio poen u dublu.

U prvom setu vodila se izjednačena borba. Teniseri su osvajali gemove na svoje servise sve dok Đoković nije poveo sa 6:5. Tek tada je uspeo da napravi brejk i da završi ovaj deo igre za 55 minuta.

U nastavku, Izner je u prvom gemu drugog seta napravio brejk, što je Đokovića toliko iznerviralo da je polomio reket. Međutim, ni promena reketa nije značajno uticala na rezultat. Amerikanac je poveo sa 5:3 i zatim došao do pobede u setu i izjednačenja na 1:1.

Na početku trećeg seta opet je bilo izjednačeno, a potom je Đoković posle brejka, na svoj servis poveo sa 4:2. U nastavku, Izner nije našao odgovor na igru protivnika, pa je teniser Srbije dobio ovaj set sa 6:3.

Ni četvrti set nije doneo promenu. Opet su protivnici bili izjednačeni.

Posle tri sata igre još nije bilo moguće naslutiti pobednika, jer je bilo 5:5. Đoković je poveo sa 6:5, ali je Izner odličnim servisima brzo izjednačio i došao do taj-brejka.

Amerikanac je dobro servirao, a Đoković, pošto je gubio sa 0:2, udario je iznerviran lopticu i poslao je u publiku zbog čega je sudija dodelio poen Izneru. Posle toga smanjio je na 2:3, uspeo je da izjednači na 6:6, ali je američki teniser došao do pobede od 8:6.

U petom setu, Đoković je imao inicijativu i poveo sa 4:2 i 5:3. Posle četiri sata igre imao je priliku da okonča ovaj susret, ali je propustio tri meč lopte. Reprezentativac SAD je smanjio na 5:4, a teniser Srbije je tek tada iskoristio šestu meč loptu i doneo važan poen Srbiji.

Teniser Srbije Novak Đoković izjavio je da da su Amerikanci Džon Izner i Sem Kveri sve iznenadili dobrom igrom koju su pokazali u "Beogradskoj areni", jer su odigrali veoma iskusno i na visokom nivou.
(old_image)
"Amerikanci su sve iznenadili, pa i nas. Nismo očekivali ovako snažan otpor i da će pokazati izuzetno dobru igru, motivisanost. Pokazali su se kao veoma iskusni, a ne kao da igraju prvi put u Dejvis kupu. Čestitam im na tome", rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Srbija imala veliki motiv da se plasira u četvrtfinale, jer je prethodne dve godine gubila u prvom kolu.

"Publika je bila jako dobra, naročito danas. Svi su emotivno bili vezani za meč, hteli su da pobedim. Pokazali su da mogu da pruže neverovatno veliku podršku koja nam je značila u prošla tri dana", rekao je Đoković.

On je kazao da je svestan da njegova igra ima nedostataka.

"Servis me je služio tokom 2009. godine, a osetio se pad na poslednjem turniru u Dubaiju. Svestan sam svojih nedostataka, svojih psiholoških problema sa kojima se suočavam kada serviram. To mogu da rešim za dva dana, jer je sve u glavi", rekao je Đoković.

Teniser Srbije je objasnio da nije imao dovoljno vremena da se posveti samo nekom elementu svoje igre, ali da se ne opterećuje time previše.

"Indijan Vels je novi izazov za mene. Prošle godine sam igrao u četvrtfinalu, pre toga sam osvojio taj turnir. U Americi imam dobre rezultate i nadam se najboljem. Sutra već svi reprezentativci putuju u istom pravcu", rekao je Đoković.

Srbija će u četvrtfinalu Svetske grupe Dejvis kupa igrati u gostima sa Hrvatskom, koja je pobedila Ekvador sa 5:0.

"Treba gledati na narednog protivnika, ali rasterećeno, jer ovo je već veliki uspeh. Prednost domaćeg terena ima veliku ulogu. Naša prednost je što imamo igru i tim za sve vrste podloge", rekao je Đoković.

"Ako budemo zdravi možemo sve da pobedimo", dodao je on.

Četvrtfinalni dueli Dejvis kupa igraju se od 9. do 11. jula.

Pogledajte još