Žene koje piju vino ne goje se

SARAJEVO, 07. mart 2010. (FoNet) - Žene koje piju vino u normalnim količinama imaju manji rizik od debljanja, objavili su američki naučnici nakon sprovedene studije.

Nakon istraživanja koje je trajalo 13 godina i u kojem je učestvovalo više od 19.000 žena naučnici su objavili podatke koji sugerišu da se žene ne debljaju od vina, što je protivrečno brojnim dijetama koje tvrde da konzumiranje alhohola dovodi do debljanja, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Kalorije iz alkohola telo može koristiti na drugačiji način i u drugačijem obliku, kazali su lekari.

Smatra se da se alkohol razgrađuje u jetri koristeći različite metaboličke puteve kako bi se stvorila toplina, a ne mast.

Naučnica Lu Wang iz Bostona radila je studiju u kojoj je učestvovalo 19.220 zdravih žena, a blizu 38 posto njih su bile žene koje nikada ne piju.

Nakon 13 godina sprovođenja studije naučnici su obznanili podatke u kojima se navodi kako su na težini više dobile žene koje nisu nikako konzumirale alkohol.

Naime, ispostavilo se da su se žene koje su umereno pile crno vino najmanje udebljale tokom 13-godišnjeg perioda istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Interlnal Medicine“, no naučnici su istakli kako, ipak, ne mogu potvrditi da postoji jasna veza između konzumiranja alkohola i debljanja.

Pogledajte još