The Hurt Locker - najbolji film

Film "The Hurt Locker" dobio je Oskara za najbolji film, kao i još pet nagrada Američke akademije za film. Rediteljka Ketrin Bigelou, dobitnica je Oskara za režiju i prva je žena u istoriji dobitnica tog priznanja za režiju. 

Drama o vojnicima u Iraku "The Hurt Locker" (Katanac za bol) osvojila je šest Oskara na 82. dodeli priznanja Američke filmske akademije. "Katanac za bol" Ketrin Bigelou odneo je najprestižnije Oskare - za najbolji film i režiju, kao i za originalni scenario, filmsku montažu, montažu i miks zvuka.

Bigelouova je pobedila svog bivšeg muža Džejmsa Kamerona, čiji je "Avatar" takođe bio nominovan u devet kategorija, a "Avatar" je osvojio "samo" Oskara za vizuelne efekte, kameru i scenografiju.

"Katanac za bol" nadmašio je ne samo "Avatara", već i fimove: "Prokletnici", "Precious", "Ozbiljan čovek", "Do neba", "Gore u vazduhu", "Oblast 9", "Blind side" i "An education". 

Najvažnije glumačke nagrade otišle su Džefu Bridžisu ("Ludo srce") i Sandri Bulok ("Mrtav ugao") za glavne uloge, odnosno Kristoferu Volcu ("Prokletnici") i Monik ("Precious") za sporedne.

Kristof Valc, dobitnik je Oskara za epizodnu ulogu u "Prokletnicima" Kventina Tarantina (Quentin) za lik pukovnika Hansa Landa, naciste koji uživa u nanošenju zla.

Valc, vetaran na televiziji i filmu u Evropi, bio je praktično nepoznat u Holivudu, a zahvaljujući "Prokletnicima" i pre dodele nagrada američke filmske akademije, dobio je niz priznanja, uključujući Zlatni globus u nagradu Udruženja filmskih glumaca.

"Oskar i Penelopa. To je dvostruki bingo", izjavio Valc primajući pozlaćenu statuetu od Penelope Kruz. 

Osvajanjem Oskara za epizodnu ulogu u filmu "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire", Mo'nik (Mo'Nique) je postala tek peta crnkinja koja je dobila nagradu za glumu američke filmske akademije.

Prva je pre 70 godina bila Heti Makdanijel (Hattie McDaniel) koja je nagrađena za epizodnu rolu u filmu "Prohujalo sa vihorom".

Mo'nik je nagrađena za ulogu grube i nasilne majke koja zlostavlja svoju ćerku, što je posledica toga što je i sama bila zlostavljana u prošlosti. 

Oskara za najbolji strani film osvojio je argentinski "El secreto de sus ojos", dok je najbolji crtać "Do neba", a najbolji dugometražni dokumentarac "The cove" Luija Psihojosa.

Za najbolji adaptirani scenario nagrađena je drama "Precious". Najbolji kostim ima film "Mlada Viktorija".

"Muzički" Oskari dodeljeni su crtaću "Do neba" za filmsku muziku, i "Ludom srcu" za originalnu pesmu ("The weary kind"). 

N.D.

Pogledajte još